Karaduman’dan ‘Af’ tepkisi; ‘Tosuncuk’ içeri girmeden indirim alacak!

Karaduman’dan ‘Af’ tepkisi; ‘Tosuncuk’ içeri girmeden indirim alacak!

MHP’nin TBMM’ye sunduğu af teklifiyle ilgili kamuoyundan farklı sesler yükseliyor! Özellikle uyuşturucu ve dolandırıcılık suçlarının kapsama alınmasına büyük tepki gösterilirken, SP Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, farklı bir detaya dikkat çekti

Devletin kendisine karşı işlenen suçları affetme yetkisine sahip olduğunu hatırlatan Karaduman, vatandaşa karşı işlenen suçların affetme yetkisinin bizatihi vatandaşa ait olduğunun altını çizerek, “Çiftlik Bank üzerinden on binlerce insanı dolandıran kamuoyunda tosuncuk olarak bilinen şahsı affetme yetkisi devlette değil, bizatihi dolandırılan o insanlara aittir. Bu teklif yasalaşırsa tosuncuk içeri girmeden cezasında indirim olacak” dedi.

MHP’nin TBMM’ye sunduğu af teklifinde detaylar belli oldu. Kanun teklifinin yasalaşması halinde de ilk etapta 162 bin 989 mahkum tahliye edilecek. Teklife göre, ‘Cinsel saldırı, soykırım, kasten öldürme, çocuk istismarı” gibi konuların yanı sıra, devlete, hükümete, milli savunmaya, Orman Kanunu’na ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsam dışı bırakıldı. Mayıs 2018’e kadar işlenen suçları kapsayan teklifin yasalaşması halinde o tarihe kadar işlenen suçlarda 5 yıl şartlı indirime gidilecek. Sanık, cezanın son 1 yılını da denetimli serbestlikle dışarıda geçirecek.

‘DOLANDIRICILIK İNDİRİMDEN FAYDALANIR’

MHP’nin teklifinde ‘dolandırıcılık ve nitelikli dolandırıcılık indirimden faydalanır’ maddesi dikkat çekerken, akıllara ise on binlerce kişiyi dolandıran ve sonrada kayıplara karışan Çiftlik Bank’ın sahibi ‘tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın’ı getirdi. Teklifin yasalaşması durumunda Tosuncuk ve onun gibi on binlerce dolandırıcı da ceza indiriminden yararlanarak, büyük bir çoğunluğu ise tahliye olacak.

KARADUMAN: AFETTME YETKİSİ BİZATİHİ DOLANDIRILAN İNSANLARA AİTTİR

MHP’nin kanun teklifine ilişkin baskentmuhabiri.com’a değerlendirmelerde bulunan Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, “Devlet kendisine karşı işlenen suçları affetme yetkisine sahiptir. Ancak vatandaşa karşı işlenen suçları affetme yetkisi vatandaşın bizatihi kendisine aittir. Çiftlik Bank üzerinden on binlerce insanı dolandıran kamuoyunda tosuncuk olarak bilinen şahsı affetme yetkisi devlette değil, bizatihi dolandırılan o insanlara aittir. Bu teklif yasalaşırsa tosuncuk içeri girmeden cezasında indirim olacak” dedi.

KAMU VİCDANI CİDDİ MANADA YARA ALACAK

Cezaevlerinde uyuşturucu suçlarından dolayı en az 50 bin tutuklu ve hükümlüğünün bulunduğunu hatırlatan Karaduman şunları kaydetti: “Eğer bu af çıkacak olursa 50 bin tane torbacı okul önlerinde köşe başlarını tutacak. Şaşırılacak bir diğer durum ise cezaevinde bir tane bile uyuşturucu baronunun bulunmadığı belirtiliyor. Hal böyleyken uyuşturucu piyasasını ellerinde bulunduranlardan bir tanesi bile cezaevine girmiyor. Torbacı ya da kullanıcı olarak tabir edilenler içerde yatıyor. Yine geçtiğimiz yıl ünlü bir şahıs alkollü olarak 3 kişilik bir ailenin ölümüne sebep olmuştu. Eğer bu teklif yasalaşırsa o şahsın da faydalanacağı ve kısa süre içerisinde cezaevinden çıkacağı düşünülüyor. Dile getirdiğimiz bu iki örnek bile bu afla beraber kamuoyu vicdanının ciddi manada yara alacağını ortaya koymaktadır. Ceza indirimi ile ilgili bir düzenleme yapılırken, mağdur olan tarafların duyguları, düşüncüleri göz önüne alınmadan atılan her adım kamu vicdanının zedelenmesine neden olacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum