Karadeniz'in Sahil Güvenliği İstanbul'da Konuşuldu

Karadeniz'in Sahil Güvenliği İstanbul'da Konuşuldu

Karadeniz’de deniz güvenliği ve seyir emniyetinin sağlanmasına katkıda bulunmak için Türkiye’nin girişimi ve öncülüğünde 2000 yılında başlatılan ve her yıl bir Karadeniz ülkesinde gerçekleştirilen “Karadeniz’e Sahildar Ülkeler...

Karadeniz’de deniz güvenliği ve seyir emniyetinin sağlanmasına katkıda bulunmak için Türkiye’nin girişimi ve öncülüğünde 2000 yılında başlatılan ve her yıl bir Karadeniz ülkesinde gerçekleştirilen “Karadeniz’e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları İşbirliği Forumu (BSCF) Liderler Toplantıları”nın 15.'si İstanbul'da yapıldı.

Türkiye ile birlikte 6 ülkenin temsilcilerinin katıldığı toplantı Beşiktaş'taki Deniz Müzesi'nde yapıldı. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Türkiye’nin Sınır/Sahil Güvenlik Komutanları/Başkanları ve heyetlerinin katılımıyla başlayan toplantıya İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem de katıldı.

Bakan Efkan Ala toplantıda yaptığı konuşmada, Karadeniz ülkeleri arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinin bölgesel ve küresel barışın tesisi anlamında önemli olduğunu söyledi. Bu nedenle bölgenin refah ve huzur bölgesi olabilmesi için bölge ülkeleri arasındaki iş birliği alanlarının genişletilmesini önemsediklerini belirten Ala, "Bu çalışmalar sayesinde Karadeniz'in dünyada en güvenli ve emniyetli denizlerden biri haline gelmesi ise bizler için ayrı bir gurur ve vesilesi olmuştur. Dünya devletlerinin de ilgisi ve taktirini kazanan Karadeniz’e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilâtları İş Birliği Forumu gelecekte yapacağı başarılı çalışmalarla Karadeniz'de istikrarın sürdürülmesine ve denizden yapılabilecek her türlü yasadığı faaliyetin tehdit boyutuna ulaşmadan önlenmesine yönelik temel misyonunu devam ettirecektir." dedi.

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem ise Karadeniz bölgesinin bulunduğu coğrafya itibariyle köprü niteliğinde bulunduğunu belirterek Karadeniz ülkeleri arasındaki stratejik ilişkinin bölgesel ve küresel barışın tesisinde önemli olduğunu anlattı. Üstem, "Bu çerçevede, bölgenin bir refah ve huzur bölgesi haline gelmesi için bölge ülkeleri arasındaki işbirliği alanlarının genişletilmesini önemsiyoruz. 1992 yılında İstanbul zirvesi bildirisi ile kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün çalışmaları kapsamında; ticaret ve ekonomik kalkınma başta olmak üzere, ulaştırma, haberleşme, turizm, bankacılık ve finans gibi alanlarda işbirliğimiz her geçen gün güçlenmektedir. Diğer taraftan, bu işbirliği faaliyetlerinin başarılı olması için bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının öncelikli bir konu olduğunu biliyoruz." şeklinde konuştu.

Karadeniz'in uluslararası güvenlik bağlamında hassas bir bölge olduğunun altını çizen Üstem, "Bu amaçla 2000 yılında başlatılan ve bugün 15’incisini icra edeceğimiz karadeniz’e sahildar ülkeler sınır/sahil güvenlik liderleri toplantıları, 2006 yılında imzalanan “Karadeniz’e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları Arasında İşbirliği Anlaşması” ile kurumsal hale gelmiştir" dedi. Üstem ayrıca, iş birliği kapsamında teşkilat üyeleri arasındaki otomatik bilgi paylaşımı sisteminin de güzel bir örnek olduğunun altını çizdi.

Toplantıya Romanya'dan katılan ve aynı zamanda 2013-2014 yıllarında BSCF dönem başkanlığı görevini yürüten Romanya Sınır Polisi adına Romanya Sınır Polisi Genel Müfettişi Başmüfettiş Ioan BUDA dönem faaliyet raporunu sundu. Toplantı sırasında gemi çanı da çalınarak Türkiye ile Romanya arasında görev devir teslimi yapıldı.

Basın mensuplarının sadece açılış oturumunda görüntü almasına izin verilen toplantıda alt çalışma gruplarının 2013-2014 yılları dönem faaliyet raporları sunularak BSCF görev alanı çerçevesinde 2014-2015 yılları döneminde müştereken icra edilecek faaliyetlere ilişkin olarak hazırlanan “Ortak Eylem Planı” kabul edildi. Açılış oturumu Bakan Ala, Üstem ve yabancı ülke katılımcılarının fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.