Kar yağışı umut oldu

Kar yağışı umut oldu

20 santimetreye kadar ulaşması beklenen kar yağışı, çiftçiye umut oldu. Geçen yıl kuraklıktan dolayı sıkıntılar yaşayan çiftçiler son günlerde etkili olan kar yağışıyla rahat bir nefes aldı

Yağış miktarının son yıllara göre yüzde 80 azaldığı Konya'da etkili olan kar yağışı, çiftçi ve vatandaşın yüzünü güldürdü. Uzun yıllar Aralık ayı yağış miktarı 40 kilogram olan Konya, 2016 yılı Aralık ayının ilk haftasında, korkutucu bir tablo oluşturdu. Bu ayın ilk haftasında metrekareye sadece 1 buçuk kilogram yağış düştü. Çiftçi; kara kara düşünürken etkili olan kar yağışı, yüzleri güldürdü. Konya merkez başta olmak üzere, birçok ilçede önceki gece kar yağışı kendini gösterdi. Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yoğun kar yağışı açıklaması, sevinci ikiye katladı. Şubat ayının ortasına kadar tarlada bir işi kalmayan çiftçi, gözlerini şimdi de ürünlerinin üzerini örtecek kadar beklediği kar yağışına çevirdi.

YAĞIŞ TOPRAĞIN ÜSTÜNÜ ÖRTMELİ

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, kar yağışının ilçeden ilçeye farklılık gösterdiğini belirtti. Yağışları yeterli bulmayan ve umutlu olduğunu dile getiren Kavuneker, yağan karın eridikten sonra toprağa çok büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Kavuneker, “Çiftçinin tarlada pek bir işi kalmadı. Sertifikalık tohum sezonu da bitmek üzere. Karatay'da yağış diğer bölgelere göre daha az oldu. Az da olsa buna şükür ediyoruz. Çünkü Konya büyük bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Yağan kar, eridiği zaman toprağın nemlenmesine ortam hazırlar. Nemli toprak, buğdayın daha iyi çimlenmesine vesile olur. Beklentimiz, don olayının yaşanmaması. Kar yağışı etkili olursa, yorgan gibi toprağın üstünü örterse daha mutlu oluruz. Biz tohumları ekeriz. Sebebini işler, rızkımızı Allah'tan bekleriz” dedi.

AÇIKTA KALAN TOPRAK ÇALIŞMAZ

Kar yağışı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Önceki gün başlayan kar yağışı, etkisini sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde de devam edeceği belirtildi. Konya, yeterli bir yağış almadı. Kar yağışının 25 santime ulaşacağı söylendi. İnşallah, söylenenler gerçekleşir. Ürünlerimizin üzerini kapatacak, toprağın su ve nem ihtiyacını karşılayacak kara ihtiyacımız var. Toprağın dondan zarar görmesini önlemek lazım. Açıkta olan toprak, çalışmaz. Soğuktan fazlasıyla zarar görür. Yağan her bir damla, bizler için çok önemli bir olgu. Bölgede büyük bir kuraklığın yaşandığını hepimiz biliyoruz. Yer altı ve üstü su seviyelerinde ciddi azalmalar yaşandı. Ürün hasatının yüzde 99'u bitti. Çiftçinin artık tarlada yapacak bir işi kalmadı” dedi.

KURAKLIK KORKUSUNU ATTIK

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, Konyalılar'ın kuraklık korkusunu üzerinden attığını kaydetti. “Etkili olan kar yağışı, toprağı zarardan korur” diyen Bestil, şunları kaydetti: “Ekin ve meralarımız kar yağışı ile yeşerecek. Toprağı ısıtacak. Bahar aylarının ekimini yapacağımız; şeker pancarı, tanelik mısır, ayçiçeği inşallah rahatlık ile çıkacak. 2017 yılı verimli ve bolluk getiren bir yıl olacak. Kar veya yağmur yağıyor çalışmalar, bitirilmemeli. Kuraklık nedeniyle çekilen yeraltı sularını artırmak için dış havzalardan su getirilmeli. Göllerimizin de kuruluktan kurtulması lazım.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.