Kapalı kalp damar ameliyatı yapıldı

Kapalı kalp damar ameliyatı yapıldı

Özel BSK Konya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanları Endovascular Aneurysm Repair (EVAR) yöntemini kullanarak aort anevrizma hastası olan kişiye Konyada ilk defa kapalı ameliyat yöntemi uyguladı.

Op. Dr. Musa Ağrış ve Op. Dr. Mustafa Keser tarafından kalp krizi öyküsü bulunan aort anevrizma hastası 65 yaşındaki Süleyman Özdemir’e damarın içinden girilerek açık ameliyat yapılmadan ‘stend-greft’ takıldı. Musa Ağrış, Mustafa Keser ve Tıbbi Hizmetler Direktörü Dr. M. Ziyaeddin Ercan yapılan ameliyat yöntemiyle ilgili bilgi vermek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Musa Ağrış, Endovascular Aneurysm Repair (EVAR) olarak adlandırılan bu yöntem de aort anevrizmasında, karın açılarak yapılan klasik ameliyat yerine, hasta uyanıkken her iki kasığın uyuşturulup anevrizmanın içerisine “stent-greft” adı verilen bir çeşit tüp yerleştirilerek tedavi edildiğini bildirdi. Ağrış, bu ameliyat yöntemiyle daha az kan kaybının, ameliyat esnasında ölüm riski azaldığının, hastanede kalış süresinin azaldığının, hızlı iyileşmenin ve daha az yan etkinin görüldüğünü açıkladı. Ameliyat süresinin 1–2 saat sürdüğüne değinen Ağrış, bu süre içinde hastanın hiçbir acı hissetmediğini de aktardı. ÖLÜME NEDEN OLABİLİYOR
Aort anevrizması ise, karındaki aort atardamarının çapının 3 santimetrenin üzerine çıkması olarak tanımlanıyor. Aort anevrizması yırtılmasına bağlı ani kanama, 60 yaşın üzerindeki bireylerde en önemli ölüm nedenlerinden biri oluyor. Aort anevrizmasının yırtılana kadar genellikle kendini belli etmediğini dile getiren Ağrış, yapılan ultrason veya tomografi incelemelerinde tesadüfen saptanabilindiğini de ifade etti. Aort anevrizması hastalığının sigara, erkek cins, kalıtsal, yaş, koroner arter hastalığı, hiperkolestrolemi, hipertansiyon ve diyabete bağlı olarak ortaya çıkabileceğine işaret eden Ağrış, hastalığın en kolay batın ultrasonografisi ile saptanabileceğini söyledi. Önemli olanın anevrizmanın yırtılmadan saptanması olduğunu anlatan Ağrış, bu nedenle 60 yaşın üstündeki her bireyin özellikle sigara içen ya da yakın akrabalarında aort anevrizması olanların hiçbir belirti olmasa bile mutlaka en az bir kez batın ultrasonografisi yaptırması gerektiğine dikkat çekti. Ağrış ayrıca, çapı 5,5 santimetrenin üstünde olan ya da yılda 1 santimetreden fazla büyüyen anevrizmaların tedavi edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. M. Ziyaeddin Ercan ise, Özel BSK Hastanesi olarak dünyada kullanılan son teknoloji tıbbi cihazları ve yöntemleri kullandıklarını belirterek, EVAR yönteminin de bunlardan biri olduğunu belirtti. Dünyada uygulanan yeni yöntemlerin hastanede uygulandığını dile getiren Ercan, artık Konyalı vatandaşların tedavi olmak için İstanbul, Ankara gibi illere gitmelerine gerek kalmadığını bildirdi. Kullandıkları bu yöntemin Konya’da ilk defa uygulandığını vurgulayan Ercan, bu tedavi yöntemini Türkiye’de başlatan ilk hastanelerden biri olduklarını da ifade etti. 
HASAN AYHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.