Kanuna aykırı

Kanuna aykırı

ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış, "Kamu spotlarına uygun davranılmıyor. Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazilerinin istenilen inşaat yapılabilir ayrıcalığının olup olmadığını merak etmekteyiz" dedi

TMMOB Konya İl Korordinasyon Kurulu Şehir Hastanesi'nin yeriyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Dedeman Otel'de Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Kaş, Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Fetullah Arık, Harita Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Münir Günay, Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mehmet Hulusi Ada, Elektrik Mühendisleri Odası Konya Temsilcisi Kemal Başaran, Jeofizik Mühendisleri Odası Konya Temsilcisi Latif Çağrı, Peyzaj Mühendisleri Odası Konya Temsilcisi Ayşe Özcan, Kimya Mühendisleri Odası Konya Temsilcisi Mümin Sereci, Orman Mühendisleri Odası Konya Temsilcisi Mehmet Kayır, hastanenin yeriyle igili ortak bir açıklama yaptı.

HASTANE YAPIMINA UYGUN DEĞİL

Oda başkanları adına konuşan ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış, "Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazilerine istenilen inşaat yapılabilir ayrıcalığının olup olmadığını merak etmekteyiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kullanımda olan razinin 965 dekarlık kısmını 13 Mayıs 2014 tarihinde ve 329 sayılı Makam Oluru ile Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilmiştir. Kurumlar 5018 sayılı yasanın 45. ve devamı maddeleri gereğince kendi aralarında tahsis yapabilirler. Ancak tahsis edilen bu taşınmazlar 5403 sayılı hüküm ve tasarrufu altındaki araziler arasında bir ayrım bulunmamaktadır. Tahsisin kaldırılmasına muvafakat veren Bakanlık, tarım dışı kullanım kararlarının da en üst merciidir. Enstitünün bulunduğu araziye kurulması düşünülen Şehir Hastaseni için bir çok nedenle uygun olmayan bir yerdir" dedi.

DEVLETE İNANCI AZALTMAKTADIR

Kamu spotlarına aykırı davranıldığını belirten Çalış, "Bu toprağın korunması ve amaç dışı kullanılmasını önlemek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kamu Spotu olarak bütün televizyonlarda reklam verilmektedir. Yapılması düşünülen Şehir Hastanesi için Konya ili merkezinde mutlak tarım arazisi durumunda olmayan çok fazla yer olduğunu dikkate aldığımızda vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla televizyonlarda yayınlanan Kamu Spotu'na devletimizin uymaması çok büyük bir tezat oluşturmakta ve devlete olan inancı azaltmaktadır. Arazinin 965 dekarlık kısmının 13 Mayıs 2014 tarih ve 329 sayılı olur ile Sağlık Bakanlığı'na hastane yapılması için tahsisin yapıldığı belirtilmektedir. Bahsedilen 965 dekar arazinin 20 santimetrelik kısmı taşınsa 200 bin metrekare toprak tayınması gerekir. Yapılması planlanan işin tarımla, teknikle hiçbir alakası bulunmamaktadır" diye konuştu.

TÜRKİYE KANUNLARLA YÖNETİLİYOR

Çalış, sözlerini şöyle tamamladı: "Kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları, Sağlık Bakanlığı'nın Konya'nın havası en kirli yeri olan, zemini bataklık, hemen karşısında Türkiye'nin en büyük hayvan pazarı ve hayvancılık entegre tesisi bulunan, Konya çöplüğü ve kanalizasyonun çıkış noktasına yakın olan enstitünün kullanımındaki araziye hastane yapmak için talepte bulunulmasını yadırgamaktayız. Ancak konuşla ilgili görüştüğümüz yetkililerce, 'Başbakan burayı işaret etmiş. Yapacak bir şey yok' şeklinde bir söylem ile karşılaşıyoruz. Ülkemiz hukuk devleti ve kanunlarla yönetilmektedir. 5403 sayılı kanuna göre vatandaşı tarım arazilerine inşaat yapılmasını hep beraber engelleyelim diye duyarlılığa çağıran bakanlık kanunu hiçe sayarak muvakafatla tarım arazisine inşaat yapılmasına nasıl aracılık edilebilir." Toplantıda Bakanlık tarafından hazırlanan kamu spotları da gösterildi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum