Kansere karşı çare var

Kansere karşı çare var

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Kanser çaresiz bir hastalık değil. Önemli olan kişinin kendisini kontrol etmesi”

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin ve Dernek 2. Başkanı Dr. Seyit Karaca 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Özel Selçuklu Hastanesi toplantı salonunda düzenledikleri basın toplantısında kanserin tedavisi ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Kanserin her yıl artarak birçok insanı tehdit eden bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Eyüp Çetin dünyada her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 7,6 milyon kişinin kanser sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi. Karaca, “Bunun yanı sıra kanserlerin yüzde 70’e yakını kesinlikle önlenebilir türde. Bize düşen sadece erken teşhis için kontrollerin sık yapılması ve beslenmeye dikkat edilmesi” dedi.
Kanserin bulaşıcı bir hastalık olmadığını ancak bazı enfeksiyonların doğrudan kansere yol açabilme ya da risk oluşturma tehlikesinin bulunduğunu da dile getiren Çetin, “Gelişmekte olan ülkelerde ölümlerin yüzde 22’si sanayileşmiş ülkelerde de yüzde 6’sı kronik enfeksiyonlardan kaynaklanıyor. Öte yandan kanserlerin yüzde 30 yüzde 40’ının potansiyel olarak önlenebilir olması sevindirici bir gelişme. Kanserin erken teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için sigara, alkol, güneşe fazla maruz kalma ve obezite ile ilişkili kanserlere karşı risk faktörlerinden uzak durulması, sağlıklı beslenilmesi, düzenli fiziksel aktivite yapılarak enfeksiyonlardan uzak durulması gerekir” dedi.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi 2. Başkanı Dr. Seyit Karaca ise konuşmasında kanserin nedenlerinin ve şu an ki tablonun az çok bilinir olmasının insanlık için bir avantaj olduğunu söyledi. Kimyasal, doğal olmayan, zararlı olan, şüpheli görülen her türlü üründen uzak durulması gerektiğini de ifade eden Karaca, herkesin daha sağlıklı bir yaşam için hayatında önemli kararlar alması gerektiğini ifade etti.
Kansere neden olan sebeplerin başında bulunan sigaraya dikkat çeken Karaca, “Bilimsel çalışmalarla sigaranın zararlarının son derece net bir şekilde ortaya konuldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre tahmini olarak 3 yetişkinden birinin sigara içicisi olduğu ve sigaradan kaynaklanan akciğer kanseri sonucu ölüm oranının oldukça yüksek olduğu biliniyor. Sigara ve alkol artık tüm dünyanın ortak bir sorunu haline geldi. Bu nedenle yapmamız gereken ön önemli uygulama sigara ve alkolden kesinlikle uzak kalmak. Bunu başardığımız zaman, sigaradan kaynaklanan ve sayıları oldukça yüksek olan kanser türlerini ortadan kaldırmış oluruz” dedi.
İnsan sağlığının insana önemli bir emanet olduğunu da belirten Karaca, “Bu can bu sağlık bizlere birer emanet emanete sahip çıkmak ve korumakta bizim görevimiz. Alkol ve sigaranın yanı sıra kansere neden olan şişmanlığın da önüne geçmek için bir takım önlemler almamız lazım. Biz birkaç basit önlemi alırsak tedavisi konusunda çok fazla bir sorun kalmaz. Çünkü tıpta artık kansere karşı olağanüstü bir gelişme yaşanıyor. Mevcut kanser türlerinin yüzde 70’e yakın bir türünün önlenebilir olması bunun en güzel örneği. Kanserden artık korkmamak lazım” diye konuştu.
Günümüz toplumunda kanseri ilgilendirmeyen bir aile olmadığını özellikle vurgulayan Karaca, “Kısa adı KETEM olan Kanser Erken Tanı ve Eğitim Merkezi bu alanda önemli bir hizmet veriyor. Bu merkeze mutlaka uğrayın. Erkekler belli bir yaştan sonra prostat, kadınlar ise yine belirli bir yaştan sonra mutlaka göğüs kanseri ile ilgili kontrol yaptırmalı. Kişilerin kendilerini sürekli takip etmeleri gerekir. Kendi kendilerine yaptıkları fiziki kontrolleri sırasında belirlenen küçük değişiklikleri erken fark etmeleri kanserlerin erken teşhisi ve önlenmesi konusunda büyük önem taşır. Mide ağrılarını, akciğer rahatsızlıklarını, göğüs ağrılarını, ihtiyaç giderildiği sırada yaşadıkları ağrıları kesinlikle hafife almamaları gerekir. KETEM, tüm bunların belirlenmesinde çok önemli bir görev üstleniyor” dedi.
Konuşmasının sonunda Konya’da kanser oranlarını değerlendiren Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Konya’da kanserlerin yüzde 50 oranındaki türü sigaradan kaynaklanan türler. Erkeklerde akciğer, prostat ve mide kanseri kadınlarda ise göğüs ve mide kanseri yoğun görülüyor. Ancak bu kesinlikle umutsuzluğa kapılacak bir oran değil. Çünkü bu oranı en aza indirmemiz kendi elimizde. Sigara, alkol ve kilo yapacak ürünlerden kaçındığımız sürece bu oranı aşağı çekebiliriz. Bunun için gerek hastanelerimiz gerek derneğimiz her türlü hizmeti vermeye hazır” diye konuştu.

ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.