Kanserden ölüyoruz
Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açıyor. Toplumsal farkındalığın sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmekte olup, her yıl yapılan “1-7 Nisan Kanser Haftası” etkinlikleriyle halkın kansere karşı sağlıklı yaşam davranışları kazanmaları hedefleniyor.
EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ
Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, 1-7 Nisan Kanser Haftası ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Öznavruz, “Ülkemizde yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta, kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. İlimiz kanser insidansları ülkemiz ile aynı oranlarda seyretmektedir. Bununla beraber, ülkemizdeki kanserlerin önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir. Erkeklerde en sık görülen kanserler, akciğer ve prostat kanserleri iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür. Gençlerde ise (15-24 yaş grubu) erkeklerde testis kanseri ve kemik kanserleri, kadınlarda ise tiroid kanseri ve Hodgkin Hastalığı en sık karşılaşılan kanser türleridir” diye konuştu.
“Dünya Sağlık Örgütü’nün hedefi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranları 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltmaktır” diyen Öznavruz, sözlerine şöyle devam etti: “Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obesite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır.”
ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
Öznavruz, “Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması, tedavi ve teşhis olanaklarının giderek artması ve yapılacak taramalar ile erken teşhis imkânlarının olması kanserle mücadele için yapılan çalışmaları daha da önemli kılmaktadır. Kansere karşı alınacak önlemlerde ve yapılacak savaşta temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir. Erken tanı ile önlenebilir kanserlerin tarama programlarına alınması ile ilgili faaliyetler ülke geneliyle birlikte ilimizde de yapılmaktadır. 2014 yılı itibari ile Toplum Tabanlı Kanser Taramaları (meme, kolorektal ve serviks) birinci basamakta TSM, ASM, AÇSAP ve KETEM işbirliğinde yürütülmeye başlanmıştır. 2015 yılı itibari ile Aile Hekimlerinin kanser taramalarına katılımları ile her birey aile hekimi aracılığı ile kanser taramalarına ulaşır hale gelmiştir. 2015 yılı boyunca ilimizde 166.270 kanser taraması yapılmıştır. İlimizde hizmet veren Meram KETEM’ e ek olarak Selçuklu ve Karatay KETEM’ in de açılması ile ilimizde var olan KETEM sayısı 3’ e yükselmiş, böylece halkın sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaşmıştır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.