Kanama korkutuyor
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Çetinkaya, burun kanaması (Epistaksis) hakkında önemli bilgiler verdi. Mukoza hasarı nedeniyle oluşan damar patolojisi veya pıhtılaşma bozuklukları sonucunda burun boşluğunda meydana gelen kanamalara epistaksis veya burun kanaması denildiğini belirten Çetinkaya, kanamanın burun ön veya arka kısmından gelebildiğini, epistaksisin bir hastalık olmayıp, en önemli burun şikayetlerinden birisi olduğunu ifade etti.
KANAMA RAHATSIZ EDİYOR
Burundaki kanamanın kişileri çok rahatsız ettiğini dile getiren Çetinkaya, "Hafif sızıntı şeklinden ağır kanamaya kadar değişik derecelerde olmak üzere; insanların yaklaşık yüzde 60’ını etkilemektedir. Çocukluk çağında sık görülmektedir. Epistaksis çoğunlukla kendi kendine iyileşmekte veya kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Küçük bir gurup hastada inatcı ve tekrarlayan kanamalar görülmekte ve bu hastaların bir kısmında ise hayatı tehdit edici kanamalara ve ciddi kalp-damar sistemi problemlerine neden olabilmektedir. Epistaksis yüzde 90-95 sıklıkla buru ön kısmında görülmekte olup, çoğunda burun travması, soğuk hava ve düşük nemli ortam veya uzun süreli burun spreyi kullanımı öyküsü mevcuttur. Şiddetli bir öksürük, hapşırma, kuvvetli buru silme, burunla oynama kanamaya neden olabilmektedir. Travma epistaksisin en sık sebeplerinden biri olup, burunla oynama ve kazalar en sık görülen nedenlerdir" sözlerini kullandı.
KANAMA DURDURULABİLİR
Burun kanaması şikayeti hakkında önerilerde bulunan Çetinkaya, "Beş-yedi dakika süresince burun kanatlarının burun orta bölmesi septuma doğru sıkılması ile burun ön tarafındaki kanamaların çoğunluğu durmaktadır. Ayrıca kuvvetli sümkürtme ile veya burnun soğuk su lavajı ile pıhtıların temizlenmesi sağlanmalıdır. Enseye veya burun sırtına buz konularak refleks damar büzüşmesi ile kanama durdurulabilir. Fazla kanama olduğu durumlarda hasta dik bir şekilde oturtulmalı, kanın boğaza akmasını engellemek için hasta başını hafifçe öne eğmeli ve çenesinin altına bir kap konmalıdır. Başın hafifçe öne doğru eğilmesi boyun damarları üzerindeki basıncı azaltarak kanamanın durmasına yardımcı olur. Doktora ulaşan hastaya yeterli lokal anestezi sağlandıktan sonra kanayan bölge tespit edilir. Kanamanın olduğu bölge gümüş nitrat çubuğu ile koterize edilir (yakılır). Burun kanamasını kontrol edebilen bazı ilaçlar doktor kontrolünde alınabilir" diye konuştu.
KAN BASINCINI KONTROL ETTİRİN
Hasta eğitiminin epistaksisin tekrarlamasını önlediğini de vurgulayan Çetinkaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Kuru mevsimlerde nemlendirme, burun karıştırmanın engellenmesi, toz, duman ve alerji kontrolü epistaksis kontrolünü sağlamaktadır. Burun mukozasının kuru kalmamasına lokal yumuşatıcı kremler yardımcı olmakta ve epistaksis riskini azaltmaktadır. Yüksek tansiyon hastaları, ilaçlarını düzenli kullanmalı, kan basıncını kontrol ettirmeliler. Burundan nefes alıp vermeyi de kısıtlayan septum deviasyonu, burun polipleri, konka büyümeleri tedavi edilmelidir."
KERİM ATICI merhabahahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.