Kanaldaki zehir!

Kanaldaki zehir!

Konya Ovası'nda ilaçlama yapan bazı bilinçsiz çiftçiler ilaç kutularını kanallara atıyor. Sulama kanallarına atılan ilaç kutuları insanların, küçükbaş hayvanların sağlığını tehlike atıyor

Konya Ovası'nda ürünlerini ilaçlayan çiftçilerden bazıları atık kutuları gelişigüzel sulama kanallarına atıyor. Kanallara atılan ilaç kutuları ise insanlar, küçükbaşhayvanlar ve kanallardan su içen kuşları tehdit ediyor. Çumra ve çevresindeki bazı köylerde ürünlerini ilaçlayan çiftçiler, geride kalan atık kutuları, yakıp yok etmek yerine bilinçsiz bir şekilde sulama kanallarına atıyor. Atık ilaç kutuları özellikle kanalda serinleyen mevsimlik işçileri ve kanaldan su için küçükbaş hayvanları tehdit ediyor.  Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, Su tahliye ve sulama kanallarında çok sayıda zirai ilaç kutularına rastladıklarını belirterek, ''Bu kutuların içindeki kalıntılar suya karışarak ciddi bir tehlike oluşturuyor. Bu kutuların  bilinçsizce kanallara atılması nedeniyle de çevre kirleniyor'' dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZ BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Motuk, zirai ilaç kutularının kanallara ve çevreye atılmaması konusunda çiftçilerin bilgilendirilmesi amacıyla yetkililer tarafından eğitici seminerlerin düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerin bu konuya önem vermesi gerektiğinin altını çizen Motuk, "Bu kanallarda çoluk çocuk yüzüyor, serinliyor. Güneydoğu'dan gelen tarım işçileri bu kanallarda yıkanıyor. Bu kanallarda küçükbaş hayvanlar su içiyor. Tarım İl Müdürlüğü kanallardaki zirai ilaç kutularının toplanması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalar yapmalıdır. Çiftçilerimiz bu konuda duyarlı olmalıdır" diye konuştu.

ZEHİRLENMELERE YOL AÇABİLİR

Sulama kanallarına atılan ilaç kutularının bir çok canlıya zarar verdiğini kaydeden Motuk, "Kanallara atılan zirai kutulardan az da olsa suya ilaç karışabilir. Buda kanal suyunu kullanan vatandaşlarda ve hayvanlarda zehirlenmeye yol açıyor. Bu konuda ağır sonuçlar vermemek için sulama kanallarına ilaç kutusu atılmamalı. Bu ilaç kutularını yakıp, yok etmek gerekiyor. Kanallara atılan her ilaç kutusu bir zehirdir. Bu zehir doğayı ve canlıları tehdit etmektedir" diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.