Kamu Denetçiliği Kurumu’nun İlk Bütçesi Tbmm’de Görüşüldü

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun İlk Bütçesi Tbmm’de Görüşüldü

Avrupa’da ombudsmanlık olarak tanımlanan ve Türkiye’de geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Kamu Denetçiliği Meclis’in gündemine geldi.

Avrupa’da ombudsmanlık olarak tanımlanan ve Türkiye’de geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Kamu Denetçiliği Meclis’in gündemine geldi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kamu Denetçiliği Kurumu’nun ilk bütçesi görüşüldü.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kuruluşundan bu yana ilk bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe görüşmesinde eline alındı. Aralık 2012’de TBMM Genel Kurulu’nda yemin ederek görevine başlayan Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu, ‘‘Kurumumuzun ilk bütçesinin görüşülmesinden dolayı duyduğum heyecanı belirtmek isterim’’ diyerek başladığı sunumunda ombudsmanlık kurumunun dünya genelinde 140’a yakın ülkede başarı ile yürütüldüğünü kaydetti. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kuruluş felsefesinin temelinde, halka karşı sorumluluk anlayışının yattığını kaydeden Ömeroğlu, özellikle kadın ve çocuk gibi özel öneme sahip incinebilir grupta bulunanların koruması ve fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.

29 Mart 2013 tarihinden itibaren şikayet başvuruların kabul edildiği Kamu Denetçiliğine 25 Ekim 2013’e kadar toplam 6 bin 139 başvuru gerçekleşmiş. Şikayetlerden 3 bin 655’i ise sonuçlandırılmış. Bölgelere göre başvuruların dağılımına bakıldığında, en fazla başvuru yüzde 31 oranla Marmara Bölgesi’nden, daha sonra da yüzde 21 oranla İç Anadolu Bölgesi’nden gelmiş. Başvuruların yüzde 1’lik kısmı ise yurtdışından yapılmış. Başvuruların en fazla yapıldığı il nüfus büyüklüğüne doğru orantılı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir şeklinde gerçekleşmiş.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.