Kampa gidiyorlar

Kampa gidiyorlar

Ocak ayında toplam 2 bin 300 Iraklı Türkmen Konya'ya sığındı. Konya'da sıkıntılı günler geçiren Türkmenler, gerçekleştirilen projeler ve teşviklerle kamplara gönderiliyorlar

Konya'ya son bir ayda 2 bin 300 Iraklı Türkmen geldi. Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Konya'ya yerleşen 56 Türkmen, Türkmeneli Sağlık Konseyi Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı'nın da teşviki ile kamplara gönderiliyor. Durumları kötü olan Konya'daki Türkmenlerin, kamplara geri gönderilmesinin göçmenler için bir avantaj sağlayacağını ifade eden  Türkmeneli Sağlık Konseyi Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı, "Konya'ya göç eden Türkmenlerin bazıları, zor şartlar altında yaşamlarını sürdürüyor. Son bir ayda yaptığımız tespitler ile 2 bin 300 Türkmen Konya'ya geldi. Ancak Konya'ya gelmek onlar için kalıcı bir çözüm oluşturmuyor elbette. Konya'daki gerek STK'lar olsun gerek vali olsun sağolsunlar bu sıkıntı çeken ailelere yardım ediyor. Ancak bu yardımlar da elbette bir yere kadar bu aileleri idare edebilir. Biz sıkıntı çeken Türkmenlerin kamplara geri gönderilmesinden yanayız” diye konuştu.

VATANLARINI TERK ETMESİNLER

Çok zor durumda kalmadıkça Iraklı vatandaşların ülkelerini terk etmemeleri gerektiğini dile getiren Beyatlı, “Herkes için vatan toprağı önemlidir. Onlar için de ülkelerini terk etmek zor geliyor elbette.  Ancak biz orada olmadıkça başkaları orada oluyor ve bu başkaları ülkenin refahını istemeyen kişilerden oluşuyor. Ben hep şunu söylüyorum, 1923'de İngilizler Irak'a geldi ve halen de oradalar. Onlar bir kanser gibi Irak'a girdiler. Bu kanser insan vücudunda olduğu gibi ne kadar orada durursa o kadar çok zarar veriyor ülkeye. Bakın bugün Kerkük harabe halinde. Tarumar olmuş bir şekilde. Sağlam yapılar yok denecek kadar az. Ancak bana deseler Amerika'nın en güzel şehrini Kerkük'e değişir misiniz, diye. Vallahi de bırakın Kerkük'ü, Kerkük'teki bir taşı bile değişmem” ifadelerini kullandı.

IŞİD'İ 10 YILDA ANCA BİTİRİRLER

IŞİD yapılanmasının bölgede farklı bir şekilde varlığını sürdürdüğünü kaydeden Beyatlı, “IŞİD dediğimiz nedir ki? Görünüşte bir mahalle örgütü olarak kurulan küçük örgüt. Kimse sormuyor mu, bu örgüt kısa sürede nasıl bu kadar büyüdü? Bu örgütün arkasında çok daha sağlam oluşumlar var. Bu oluşumlar batı kaynaklı oluşumlardır. Biraz önce dediğim gibi, IŞİD 1923 yılında Irak'a girenlerin eseridir. IŞİD bir silahtır. Bu silah da batının elindedir ve Irak'a doğrultulmuştur. IŞİD gider bir yenisi gelir. Bölgenin sorunları bitmez. Bugün savaş bitse Irak ancak 100 yılda kendini toparlar ve eski haline geri döner. Bakın bugün en iyi ihtimalle IŞİD'i 10 yılda anca bitirirler. Çünkü bölgenin kontrolü batının elinde” şeklinde konuştu.

EĞİTİP IRAK'A GÖNDERELİM

Irak'tan Konya'ya gelen göçmenlerin eğitilip vatanlarına geri gönderilmesinin Irak'ın kurtuluşu için önemli bir adım olacağının altını çizen Beyatlı, şöyle konuştu: “Göçmenlerde büyük bir eğitim sıkıntısı var. Biz istiyoruz ki, göç eden Türkmenlerin eğitilip bölgeye geri gönderilsin. Çünkü o toprakları savunacak insanlara ihtiyaç var. Irak'ın kurtuluşu için görev alacak insanlara ihtiyaç var. IŞİD nedir ki? Silahlı mücadele ile çözersin. Ancak olay sadece IŞİD'ten ibaret değil. IŞİD'in arkasında bir zihniyet var. İşte bu zihniyetin ortadan kalması için de eğitimli insanlara ihtiyacımız var.”

KONYA DİĞER İLLER GİBİ DEĞİL

Türkiye'ye göç eden Türkmenlerin doğrudan Konya'ya yönlendirdiklerini söyleyen Beyatlı, “Konya'nın yardım kültürü gerçekten de taktire şayandır. Konya STK'ları, Konya'daki Türkmenlere yardım etmekle kalmayıp, Irak'a kadar gidip yardım ulaştırıyorlar. Bunlan küçümsenecek şeyler değil. Gerek Iraklıların gerekse de Suriyelilerin, Türkiye'nin ve özellikle Konya'nın bu yardımlarını unutmaması gerekiyor. Ben 25 yıldır Konya'dayım. Ayda en az 3 kez Irak'a gidiyorum. Türkiye'nin de çok sayıda ilinde bulundum. Dolayısıyla şunu söyleyebilirim ki, Konya kadar yardımsever bir şehir görmedim” sözlerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.