Kalp krizini tetikliyor

Kalp krizini tetikliyor
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erim Gülcan, "Normal bir insanın kalp krizi geçirme riski bir iken...

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erim Gülcan,  ‘’Normal bir insanın kalp krizi geçirme riski bir iken, böbrek hastalarında 30-40 kat daha fazla’’ dedi.

Gülcan, uzun süre böbrek yetmezliği olan bir vücutta kalbin kasılmasının azaldığını, dolayısıyla kalp yetmezliğinin görüldüğünü söyledi.

Böbrek hastalarında bazı semptomların görüldüğünü dile getiren Gülcan, ‘’Nefes darlığı, yürümekte zorlanma, çabuk yorulma gibi semptomlar görülüyor. Çoğunlukla bizim hastalarımızda bu üremik olabiliyor’’ dedi.

Gülcan, böbrek hastalarının yaklaşık yüzde 40-45’inin kalp krizinden hayatını kaybettiğini ifade etti.

NAKİLLER, KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Böbrek nakli konusunda herkesin daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Gülcan, ‘’Böbrek hastası, her zaman normal hayatını hemodiyalizle sürdürebiliyor. Ama aslında o normal bir hayat olmuyor. Yani bunu bir tedavi şekli değil, sadece destekleyici bir tedavi yöntemi olarak düşünmek lazım. Dolayısıyla bu hastalar için organ bağışı yapacak kişilerin bir kere daha düşünmesi gerekiyor’’ diye konuştu.

Organ bağışı yapmanın hayat kurtardığını vurgulayan Gülcan, şunları kaydetti:
‘’Nakil yaptığımız zaman hastaların hayatlarında tamamen bir değişiklik yapıyoruz. Kalp krizi riskini azaltıyoruz, ölüm riskini azaltıyoruz, hayat kalitesini artırıyoruz. Yani haftada 3 kere hemodiyalize giren bir hasta, 4’er saat olmak üzere toplam 12 saat böbreği çalışıyor. Ama normal bir insanın böbreği devamlı çalışıyor. Dolayısıyla bir böbrek takıldığında, böbrek o hastanın hayatını tamamen değiştiriyor ve normal kişi gibi hayatına devam ediyor. Kalp krizi riskini de büyük oranda azaltıyor. Hatta hastaya nakil yapıldığında, kalp krizine neden olan bu durumu geriye dönebiliyor.’’

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.