Kalp hastası 5 çocuğa ameliyatsız müdahale

Kalp hastası 5 çocuğa ameliyatsız müdahale

SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 3 çocuğun kalbindeki, bir çocuğun damarlarındaki delikler ameliyatsız yöntemle kapatıldı, bir çocuğun da aort atardamarına stent yerleştirilerek darlık giderild

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören 3 çocuğun kalbindeki, bir çocuğun damarlarındaki delik ameliyatsız yöntemle kapatıldı, bir çocuğun da aort atardamarına stent yerleştirilerek darlık giderildi.
     SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oran, doğuştan kalbinde ''atriyal septal defekt'' olarak isimlendirilen delik bulunan 3 çocuğun kalplerindeki deliklerin ameliyatsız yöntemle kapatıldığını belirtti.
     Yine bir çocuğun aort atardamarı ile akciğer atardamarı arasındaki deliğin ameliyatsız anjiyo yöntemiyle kapatıldığını ifade eden Oran, bir çocuğun da doğuştan dar olan aort atardamarına balon ve stent konularak ameliyatsız tedavi edildiğini söyledi.
     Prof. Dr. Oran, Konya'da bu yöntemi şu anda Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi'nde başarıyla yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
     ''Bu tür işlemlerde komplikasyon oranı da çok düşüktür. Açık kalp ameliyatına göre bu müdahale daha az riskli bir yöntemdir. Kalp içi ve kalp dışı delikler bu yöntemle güvenli bir şekilde kapatılıyor. Cerrahi kesi olmadığı için de yara izi kalmıyor. Ameliyatsız, son teknoloji ürünü cihazlarla delikleri kapatabildiğimiz gibi çocukları açık kalp cerrahisi gibi büyük bir ameliyattan da kurtarıyoruz. Ayrıca bu cihazların vücuda herhangi bir zararı da olmuyor.''
     Doğuştan kalp hastalıklarının birçoğuna anne karnında tanı konulmasının mümkün olduğunu anlatan Oran, ''Kalpteki deliğin belirtileri vardır. Geniş deliklerde bebekte morarma, nefes darlığı, beslenme güçlüğü, kilo alamama, aşırı terleme ve bitkinlik görülebilir. Daha hafif olanlarda ise beslenirken terleme, nefes darlığı, büyümede duraklama, eforla ortaya çıkan nefes darlığı bulguları olur'' dedi.
     Oran, Ankara ve İstanbul'daki tıp fakültesi hastanelerinde yapılan hemen her girişimin 2 yıldan beri Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de başarıyla gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
     Konya'da yaşayan 3 aylık Muhammet Ali Kara'nın annesi Hatice Kara, ''Çeşitli teşhis ve tedavilerden sonra anjiyo yöntemiyle Muhammet'in kalbindeki delik kapatıldı. Şu anda sağlığı gayet iyi. Doktorlara teşekkür ederim'' diye konuştu.
     Kalbi delik olan 10 yaşındaki Ahmet İnsulu'nun babası Hasan Hüseyin İnsulu ise, ''Geçtiğimiz yaz sünnet ettirmeye götürdüğümüzde kalbindeki delik fark edildi. Doktorlar ameliyatsız müdahale ederek, oğlumu sağlığına kavuşturdu. Çok mutluyum'' dedi.
     Hatice Can (8), Ezgi Obuz (16) ve Rümeysa Saraya (12) da başarılı müdahale ile sağlığına kavuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.