Kalp hastaları dikkat!

Kalp hastaları dikkat!

Özel BSK (Birleşik Sağlık Kurumları)Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Semahat Altuhul, kalp hastalarına oruçla ilgili tavsiyelerde bulundu.

Yüksek tansiyonu olanlarda, kalp yetersizliği olan ve miyokart enfarktüsü geçiren hastalarda hastalık kontrol altına alınsa bile oruç tutulmasını doktorların riskli gördüğünü kaydeden Semahat Altuhul, “Bu tür hastalığı olanlar, hastalıkları nedeniyle vücutlarında artan tuz ve suyu azaltmak için idrar söktürücü ilaçlar kullanırlar. Bu tür ilaçların etkisi ile aşırı tuz ve su kayıpları oluşur, bu da bayılmalara ve şoklara yol açabilir. İftarda da aşırı tuz ve su yüklenmesi, pompalama gücü az olan kalbin aşırı çalışmasını sağlar, kalbi yorar. Fazla ve hızlı yemek yeme mide-bağırsak sisteminin kan dolaşımını arttırır, kalbe yük oluşturur, aşırı yük, kalp hastası olan kişinin rahatsızlanmasına neden olur” dedi.
Her kalp hastasının hastalığının derecesinin farklı olduğunu kaydeden Semahat Altuhul, “Bu yüzden kalp sorunu olan kişiler eğer oruç tutacak olurlarsa kendi durumunu en iyi bilen doktoruna danışması, ilaç düzenlenmesinin yapılmasını ve bir diyet uzmanı tarafından da beslenme düzenin ve sıklığının ayarlanmasını istemelidir. Kalp diyeti çok zorlayıcı bir diyet değildir. Sağlıklı kişilere de sağlıklı yaşamlarını sürdürmelerini tavsiye eden bir beslenme tarzıdır ve Ramazan ayında daha da önem kazanmaktadır” diye konuştu.
KALP HASTALARINA ORUCUN YARARLARI
Orucun kalp hastalarında kalp damar sisteminde kanın pıhtılaşma durumunu azalttığını dile getiren Altuhul, şunları söyledi: “Koroner kalp hastalıklarında risk faktörü sağlayan homosistein oruç tutanlarda en düşük seviyelere geriler. İyi huylu kolesterol olan HDL yükselmekte, kötü huylu kolesterol olan LDL ve trigliseritin düzeylerinde yükselme olmaz. Ramazan ayındaki gereksinimi diğer aylardan farklı değildir. Ramazan ayında sofralarda fazla çeşit yemek bulunmakta ve fazla kalorili (bol yağlı, salçalı vs.) hazırlanmaktadır. Bu ayda bireylerin yemek alışkanlıklarında değişiklikler oluşmaktadır. Ramazan ayında dengeli ve yeterli beslenme sağlayacak şekilde beslenme sağlanırsa; vücut belirli bir disipline girmeyi öğrenecek, aynı zamanda vücut dengesini korumayı öğrenecektir. Günlük hayatta önerilen beslenme programlarında olduğu gibi Ramazan ayında da azar ve sık  besin tüketimi kalp hastaları içinde önemli olacaktır. Gün boyunca besin öğelerinin karşılanabilmesi için iftar ve sahur arası, ara öğün sayısı ,2-3 öğün gibi arttırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalıdır.”
Ramazan ayında kalp hastalarının kilo almamaya dikkat etmesini öneren Altuhul, önerilen yiyeceklerin ölçülü tüketilmesi gerektiğini vurguladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.