Kalıcı dövmeler hastalık nedeni

Kalıcı dövmeler hastalık nedeni
Kalıcı dövmeler, kan yoluyla bulaşan hastalıklara neden oluyor

Steril olmayan ortamlarda yapılan kalıcı dövmelerin, başta bakteriyel deri enfeksiyonları olmak üzere hepatit B ve C, tetanoz, deri tüberkülozu, AIDS ve frengi gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklara yol açtığı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Cevdet Altınyazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle gençler arasında yaygın olarak yaptırılan kalıcı dövmelerin, hijyenik olmayan şartlarda yapılması halinde kan yoluyla bulaşan ciddi hastalıklara yol açabildiğini söyledi.

Dövme yapımında kullanılan iğnenin steril olmasının ve ortam temizliğinin son derece önemli olduğunu ifade eden Altınyazar, ''Dövme yapılırken deriye defalarca iğne batırılmakta, deride hasar ve kanama oluşmaktadır. Deri çoğu zaman bu yaralanmalara aşırı tepki gösteriyor. Bayanların cildi daha hassas olduğu için özellikle bayanlarda görülen bu cilt yıpranmaları, tedavisi zor deri kabarıklıkları oluşturmakta, bu da zamanla tüberküloz gibi kan yoluyla bulaşan çeşitli hastalıklara neden olmaktadır'' dedi.
    
Alerjik reaksiyon görülebiliyor
    
Altınyazar, deriye renk vermek için kullanılan boya maddelerinin de bu hastalıkları tetiklediğini ve bu boyaların içinde bazı mikroorganizmaların çoğaldığını belirtti.

Deriye renk vermek için karbon, kobalt, demir, magnezyum, titanyum ve civa gibi maddelerin kullanıldığını ifade eden Altınyazar, şunları kaydetti:

''Dövme yapıldıktan sonra alerjik reaksiyonlar, döküntüler veya kurdeşen görülebilmektedir. Bu da bir süre sonra tedavisi zor olan cilt hastalıklarına, hatta deri kanserine neden olmaktadır. Tıp dilinde 'tatuaj' olarak adlandırılan kalıcı dövmeler, steril olmayan ortamlarda yapıldığında, başta bakteriyel deri enfeksiyonları olmak üzere hepatit B ve C, tetanoz, deri tüberkülozu, AIDS ve frengi gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklara yol açıyor.''
    
Dövmeden kurtulmak oldukça zor
    
Dövme nedeniyle oluşabilecek çoğu hastalıkların uzun bir tedavi süreci gerektirdiğini söyleyen Altınyazar, ''Dövmeden kurtulmanın oldukça zor olduğu unutulmamalıdır. Dövme nedeniyle oluşacak rahatsızlıklarda, uzun süreli ilaç tedavisi veya dövmenin tamamen çıkarılması gerekebilmektedir. Ancak çok nadir de olsa hepatit veya HİV enfeksiyonu gibi durumlarda bu işlemler de yetersiz kalabiliyor. Maalesef dövmeden kurtulmak çok kolay bir işlem değil. Lazer tedavisi veya cerrahi işlemler gerekmekte. Tedavi sonucunda dövme kısmen kaybolsa da yara izleri kalabilmektedir'' ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.