İki büyük deprem ile sarsılan ve büyük yıkıma uğrayan Kahramanmaraş’ta afetin olumsuz etkisi çok fazla. Şehir merkezi, tanınmaz hale döndü. Deprem sonrası şehirde insanlık dramı yaşanıyor. 11 ili vuran depremde can kaybı 40 bini geçti
HAYATTA KALANLAR BÜYÜK SIKINTI İÇİNDE
Kahramanmaraş’ın 80 bin nüfusluk Türkoğlu ilçesinde depremde binden fazla kişinin hayatını kaybettiğibelirtiliyor. İlçede çok sayıda bina hasar gördü. Depremin ilk 2 günü ilçeye gerekli yardım ve desteğin gitmediği, vatandaşın çok büyük zorluklarla karşılaştığı öğrenildi. İlçede bütün dükkânların kapalı olması da dikkatlerden kaçmadı. Almanlar tarafından yapılan, 80 yıldan fazla bir süredir hizmet veren tarihi Türkoğlu Tren Garı binası da büyük hasar gördü. 10 günden bu yana Tren Garı depremden dolayı hizmet veremiyor. Kahramanmaraş halkının yolculuk için bu gar binasını kullandığı biliniyor. İlçede ise vatandaş büyük sıkıntılar yaşıyor. Kuru gıda, iç çamaşır, odun ve kömür bölge halkının eksikliğini en fazla hissettiği ürünler oluyor.
ÇADIRIN İÇİNDE FARKLI YAŞAMLAR
Kahramanmaraş’ın merkezi ve ilçelerinde kurulan çadırlarda ise büyük dram yaşanıyor. Her bir çadırın içinde farklı bir hayat hikayesi barınıyor. Türkoğlu’nun Beyoğlu Mahallesi’nde kurulan çadırlarda yaşayan bir ailenin, kızının saçlarını kurulaması objektifimize takıldı. Aile, korkudan evlerine giremediğini, insanların ise çok zor durumda olduğunu belirtti.
AGD ONİKİŞUBAT’A ÇADIR KENT KURDU
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) İstanbul şubesi önceliğinde Kahramanmaraş Onikişubat ilçesine 100 kişilik çadır kuruldu. Çadırların yanına seyyar tuvaletler de yerleştirildi. Çadırlarda ayrıca sobalar da yer alıyor. AGD başta olmak üzere birçok STK’nın, derneğin ve vakfın deprem bölgelerinde aktif olması, sorunların az da olsa önüne geçti. Çoğu depremzede “İyi ki STK’lar var. Onlar olmazsa, süreç herkes için çok daha sıkıntılı olurdu” dedi.
YARDIM KURULUŞLARI ÖNÜNDE UZUN İNSAN KUYRUKLARI
Yardım kuruluşlarının önünde uzun kuyrukların oluşması da dikkatlerden kaçmıyor. Çadırlarda yaşayan ya da gıdaya veya yiyeceğe ihtiyacı olan depremzedeler, destek alabilmek adına saatlerce kendine sıra gelmesi için kuyrukta bekliyor. Bu görüntüler, yürekleri dağlıyor.
Kahramanmaraş’ın merkezi, iki büyük depremin ardından ağır yıkıntıya uğradı. Kimi çocuğun ardından oyuncak peluşu kaldı, kiminin ardından da kitap ve defterleri kaldı. Bazı enkazlardan ise çocukların karneleri çıktı. Depremden kaçan, yaşamını çadırda sürdüren bir vatandaşın ise yıkılan binadan fotoğraf albümlerini aradığı gözlemlendi. O depremzedenin aradığı fotoğraf albümünü bulduğu an ise kameralarımıza yansıdı.
ENKAZ ALTINDAN ARTIK SES GELMİYOR!
Kahramanmaraş’ta birçok binada arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Enkaz kaldırılmaya başlandı. Arama kurtarma ekiplerinin aramayı sürdürdüğü binalar da bulunuyor. İnsanlar, enkaz altında kalan yakınlarından ses gelmediğini, onların cesetlerinin bulunmasını beklediklerini ifade etti. Arama kurtarma çalışmasına katılanlar ise Kahramanmaraş’ta daha çok altında dükkân veya bir işletme bulunan binaların yıkıldığını aktardı.
KAHRAMANMARAŞ’TA YAKINI ÖLMEYEN KİMSE YOK!
Depremzedeler, Kahramanmaraş’ta gece olan depremin bir buçuk dakika sürdüğünü söyledi. Öğlen vakti olan depremle birlikte can ve mal kaybının daha da arttığını dile getirdi. Maraşlı depremzedeler, ilk depremin yıkıcı etkisinin çok daha fazla olduğunu ifade etti. O anları hatırlamak istemediklerini söyleyen depremzedeler, “Kahramanmaraş’ta yakını ölmeyen yok. Kaybımız fazla” dedi.
DEVLET İLK 2 GÜN İHMAL ETTİ
Kahramanmaraşlı depremzedeler, yine devletin ilgili kurum ve kuruluşlarının depremin ilk 2 gününde Kahramanmaraş’ı çok ihmal ettiğini söyledi. Sosyal medyada yükselen feryat ile birlikte devletin buraya yöneldiğini belirten depremzedeler, ilk 2 gün Kahramanmaraş’a su ve elektrik verilemediğini anlattı.
TUVALET VE ŞADIRVANLARDA SU ŞİŞESİ BOLLUĞU!
Kahramanmaraş’taki iki büyük deprem, sadece binaları yıkmakla kalmadı. Şehrin alt yapısına da büyük zarar verdi. Şehre son günlerde su verilmesine rağmen, kesintilerin sıklıkla yaşanıyor olması, zorda olan depremzedelerin canını daha da sıkıyor. Camilerin tuvaletlerinde, şadırvanlarında su şişesi bolluğu yaşanıyor. Vatandaş, ihtiyacını o şişelerden karşılıyor.
DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜNE YETERLİ DESTEK VERİLMEDİ
Kahramanmaraş’ta iddialara göre bugüne kadar 15 binden fazla kişi enkaz altında kalarak, yaşamını yitirdi. Maraş halkının sitemi yükseldi. Yeterince destek göremediklerini kaydeden Maraşlı depremzedeler, bu sürecin ne kadar daha devam edeceğini bilmediklerini, bu durumdan yorulduklarını ifade etti. 12günden beri duş alamadığını söyleyen depremzedeler, psikolojik olarak çöktüklerini de dile getirdi. Şehirde hasarlı binanın sayıca çokluğu da gözlemlendi.
7.7’lik depremin merkezi Pazarcık’ta da ölü sayısı az olmasına rağmen, birçok bina yıkıldı. Hayat, Pazarcık’ta da durdu. İlçede şiddetli depremle yollar ikiye bölündü, asfalt patladı. İlçede en büyük yardım hizmetini Anadolu Gençlik Derneği AGD veriyor. AGD Konya Şubesi, depremin merkez üssü Pazarcık’ta aşevi kurdu. Devlet, ilçeye yeteri oranda destek vermedi. İlçe halkı ise bu duruma tepki gösterdi.
EMRE ÖZGÜL