Kağnıcıoğlu: Yağmur duasıyla mazot ucuzlar mı?
Konya’daki barajların düşük doluluk oranları, yer altı su seviyelerindeki düşüş ve son yıllarda yaşanan kuraklık, bölgedeki tarım üretimini olumsuz etkiliyor. Çiftçiler hem ekonomik anlamda hem de doğal kaynakların yetersizliği nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya. Su kaynaklarının verimli şekilde kullanılması ve tarım için gerekli altyapı çalışmalarının hızla tamamlanması, bölgedeki tarım üretiminin devamlılığı için kritik öneme sahip.
BARAJLAR ALARM VERİYOR
Konya Ovası’nda bu kış beklenen yağışlar bir türlü gerçekleşmedi. Türkiye’nin verimli tarım alanlarından biri olan Konya Ovası bu yıl kuru bir kış geçiriyor. Çiftçiler, yer altı sularının dolması ve ekinlerin gelişebilmesi için yağmur ve kar bekliyor. Konya’daki barajların doluluk oranları da endişe verici. Özellikle tarım için kullanılan Ereğli İvriz Barajı, Çumra Apa Barajı, Hadim Bağbaşı Barajı, Bozkır Barajı, Suğla Barajı gibi önemli su kaynaklarının doluluk oranları yüzde 50’nin altında. Bu durum, bölgedeki tarım üretimini daha da zorlaştırıyor.
YAĞMUR DUASIYLA MAZOT UCUZLAR MI?
Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, çiftçilerin morale ihtiyacı olduğunu söyleyerek, "Havaların soğuk olmasından dolayı çiftçilerimizle toplu yağmur duasına çıkamadık. Ama namazlarımızdan sonra dua ediyoruz, cuma namazlarında imamla birlikte dua ediyoruz. Bu aylarda yağmura, kara, dona ekinlerin ihtiyacı var. Özellikle kara Ova'nın ihtiyacı var. Yer altı sularının dolması için karın yağması şart" dedi.
Kağnıcıoğlu, "Yağmur duasıyla mazot ucuzlar mı?" diyerek çiftçilerin ekonomik zorluklarına da dikkat çekti. Girdi maliyetleri, özellikle gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, tarım üreticilerini zor durumda bırakıyor. Kağnıcıoğlu, "DAP gübresi 26 bin lira oldu. Yılbaşından önce 20 bin liraydı. Üre gübresi 15 bin liraydı, şimdi ise 18 bin lira oldu. Mazot ise 50 liraya dayandı. Prim destekleri de gecikti. Çiftçilerimizin morali bozuk" ifadelerini kullandı.
SU OLMADAN TARIM YAPILAMAZ, ÇİFTÇİ KÖYÜNDE KALMAZ
Kuraklıkla mücadele eden Konya Ovası’nda su sıkıntısı giderek daha ciddi bir boyut kazanırken, çözüm olarak acilen dışarıdan suyun getirilmesi gerektiğini vurgulayan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, "Konya Ovası, su kaynaklarının yetersizliğiyle karşı karşıya. Bu bölgenin tarımsal üretimi ve yerleşik hayata olan bağlılığı, suya doğrudan bağlıdır. Devletin, Konya Ovası’na acilen su getirmesi gerekiyor. Irfanlı Barajı, Kızıl Irmak Barajı, Ermenek Barajı ve Mavi Tünel gibi önemli su kaynaklarından suyun bir an önce Konya Ovası’na iletilmesi gerekmektedir. Bu su kaynakları, yalnızca bölgedeki tarımı sürdürebilmek için değil, aynı zamanda bölge halkının geçim kaynağının devamlılığı için hayati öneme sahiptir" diye konuştu.
“Çiftçiyi köyüne ve toprağına bağlayan en önemli şey sudur” diyen Kağnıcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Su olmazsa, çiftçiyi köyde tutmak mümkün değildir. Kıraç tarlada çiftçilik yapanlar zaten zarar ediyor. O yüzden su, bu bölgedeki tarım için vazgeçilmezdir. Devlet bu konuda hızlı bir şekilde aksiyon almalı.”
Kaynak:Mesut Turan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
konvoy yapın belki düşer mazot.
Yanıtla (1) (0)Akpoy vermeyedevamedindaha cokucuzlayacakmıs konvoy yaparsınız
Yanıtla (2) (0)zekat vermeyen çiftçiler yağmur duasına çıkmasın, fakirin hakkını verme sonra yağmur duası ...
Yanıtla (2) (0)DUA ya İnanırım ..DUA edenlerin bir ELİ Şeytana hizmetle, öbür ELİ ara-sıra Allah'tan İsterse Dua Kabul edilir mi.?!?...ben, Allah'ın İsteklerini yapmam.. Allah, benim İsteklerimi yapsın (Haşa)
Yanıtla (2) (0)ERMENEK Barajı-HES..2002'de ECEVİT Hükümeti Kredili-İhale ile İnşaatını
Yanıtla (1) (1)başlattı-2008 Bitiş..ERMENEK Barajı, Hadım,Avşar,Bozkır Barajları toplamının
4 KATI Büyüklüğündedir..