Kafalar iyice karıştı!

Kafalar iyice karıştı!

AYM'nin dershanelerin kapatılmasına yönelik düzenlemeyi iptal etme kararı alması ve hükümet yetkililerin bu kararın geçerli olmadığı açıklamasını yapması kafaları iyice karıştırdı. Eğitimciler, siyasetin eğitime karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor

Binlerce öğretmen, öğrenci ve velileri yakından ilgilendiren Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin kapatılmasına ilişkin iptal kararı kafaları karıştırdı. Dershanelerini kapatıp kolej açan kurumlar iptal kararını hoş karşılamazken, veliler de çocukları üzerinde gelecek senenin planlamasını yapamıyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı her ne olursa olsun öğrencilerin mağdur edilmeyeceğini söylese de öğrencilerin akıbetinin ne olacağı merak konusu olmaya devam ediyor. AYM'nin flaş kararı dengeleri değiştirse de, bir çok veli AYM'nin kararını destekliyor. Bazı veliler ise dershanelerin yılan hikayesine dönen akıbetinin çocuklarının eğitimlerini etkilememesi için kolejlere akın etti. Konya'daki hemen hemen her kolejin 5., 6. ve 7. sınıfları doldu. Lise 1 ve lise 4. sınıflarda da büyük oranda doldu. Veliler başta olmak üzere eğitim camiası Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını açıklamasını bekliyor.

KONYA'DA 13 TEMEL LİSE ONAY ALDI

Kapatılma kararının meclisten geçmesinin ardından Konya'da temel lise statüsüne geçmek isteyen dershanelerin sayısı şu an için 13. İşlemler devam ettiği için bu sayının artması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını açıklarsa ve dershanelerin kapatılma kararı iptal olursa, temel liselerin akıbetinin ne olacağı da belirsizliğini koruyor. Veliler artık, bu keşmekeşliğin bir son bulmasını bekliyor. 13 temel lisenin 3 tanesi taşra ilçelerinde bulunurken, Selçuklu'da 6, Meram'da 3, Karatay'da ise 1 tane temel lise onayını almış dershaneler bulunuyor. Ülke genelinde ise özel okula geçmeye hak kazanan 829 dershane bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı başvuru işlemlerinin sona ermesinin ardından yayınlanacak son liste açıklanmadan öğrencilerin kayıt ettirilmemesi uyarısında bulundu.

YENİ KAYIT ALMIYORLAR

Anayasa Mahkemesi iptal kararı alsa da hükümet, kararı uygulanmayacağı yönünde açıklamalarda bulunması ise kafaları iyice karıştırdı. Dershane polemiğinden en çok zarar görenler ise öğrenciler oldu. Konya'daki dershaneler yeni dönem için kayıt almanın yasal olmadığı gerekçesiyle 2015-2016 eğitim ve öğretim sezonu öğrenci kaydını almıyor. Dershaneler şu an için sadece tabela üzerinde varlığını sürdürüyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı uygulandığı taktirde mevcut dershaneler de veliler de rahat bir nefes alacak. Velilerin büyük bir çoğunluğu ise devlet okullarındaki eğitimin yeterli düzeyde olmamasından dolayı kolejlere akın ediyor. Form Kampüs Koleji Müdür Yardımcısı Musa Gezgin, "Kolejimizde şu an için ortaokul seviyesindeki tüm sınıflar doldu. Lise düzeyi sınıflarımızı ise bu yıl açtık. Kayıtlar devam etmekte ancak lisede de birinci ve dördüncü sınıflarımız doldu. Velilerimiz dershanelerin kapatılma kararının alınması ile birlikte çocuklarının iyi bir eğitim almasını istemeleri nedeniyle kolejlere yöneldi. Tüm veliler için çocuklarının eğitimi büyük bir önem taşıyor. Dolayısıyla eğitimini eksik gördükleri diğer okullarda çocuklarını okutmak istemiyor. Bu dönemde çok sayıda velimizi geri çevirmek zorunda kaldık. Kaliteli eğitim için sınıf başına düşen öğrenci sayısını da belirli bir noktada tutmalıyız" ifadelerini kullandı.

YILAN HİKAYESİNİ DE GEÇTİ

Eğitimdeki düzenlemelerin hassasiyetle yapılması gerekirken, alınan kararların ani ve sonucunun düşünülmeden alındığını kaydeden Türk-Eğitim Sen 1 Nolu Konya Şube Başkanı Tanfer Ata ise, "Gelişmiş ülkelerde eğitim alanında düzenlemeler çok az ve küçük çaplı yapılmakta. Ancak Türkiye'de eğitimde reform adı altında, tüm sistemi alaşağı eden düzenlemeler yapılıyor. Öğrenciler daha bir sınav sistemine alışmadan başka bir sınav sistemi getiriliyor. Sonra başka bir düzenleme geliyor ve en sonunda en baştaki sisteme geri dönüyorlar. Dershane konusu artık yılan hikayesini de geçti. Hemen kapatmak istediler olmadı, sonra eylül tarihi verildi ve bu sefer de AYM kararı iptal etti. Artık öğrencilerin geleceği ile oynamayı bırakın. Ülkemizde gelecek vaad eden çok zeki çocuklarımız var. Bu çocuklarımız bu keşmekeşliğin arasında nasıl kendini geliştirecek" diye konuştu.

AYM'NİN KARARINA UYULMALI

Anayasa Mahkemesi'nin aldığı iptal kararına uyulmamasının hukuk dışı bir uygulama olduğunu dile getiren Ata, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: "Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına uyulması gerekmektedir. Eğitim camiasının bir çalışanı olarak dershanelerin kapatılmaması gerektiğini düşünüyorum. Eğitimdeki var olan açık dershaneler ile kapatılıyordu. Artık dershanelerin de olmaması eğitimdeki kaliteyi iyice düşürecektir. Okul eğitimi yetersiz bu bir gerçek. Bu konuda hemen hemen bütün veliler hem fikir. Hal böyle iken siyasal bir kazanç sağlama amacıyla dershaneleri kökten kapatmak eğitime yapılan bir darbedir. Eğitim siyaset üstü bir kurumdur. Eğitimin siyasetten uzak tutulması şarttır.  Hükümetin dershane konusunda inadından vazgeçmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymalıdır."

HUKUK DEVLETİ İSE UYULMASI GEREKİYOR

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına uyulması gerektiğini belirten Şuurlu Öğretmenler Derneği Konya Şube Başkanı Yavuz Aydın da, şöyle konuştu: "Denilebilecek tek şey, ellerindeki nimeti ancak bu kadar külfete dönüştürebilirlerdi. Bu iş başlarken de söylemiştik. AYM'nin de kararı artık olaya hukuksal bir zorunluluk kazandırdı. Türkiye bir hukuk devleti ise bu karara uyması gerekiyor. Okullara kurs açılacak diyorlar. Okulun görevi bitti dershanecilik yapacaklar. Şimdi AYM gerekçeli kararını açıkladı diyelim. Birisi kalkıp ben burada dershane açıp ders vereceğim dese hukuksal olarak bunu engelleyemezsin çünkü AYM'nin kararı ortada. Devlet ne yapacak, bu dershaneyi basıp eşkıyalık mı yapacak? Okulda ahlak bitmiş, verilen eğitim ortada bir de sırtını okullara dayayacaksın. Böyle saçma bir uygulamanın eşi benzeri yok."

BERKHAN PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.