Kafa Travma Tedavisinde Umut Olan Çalışmaya Ödül

Kafa Travma Tedavisinde Umut Olan Çalışmaya Ödül
Süleyman Demirel Üniversitesi cerrahları, geliştirdikleri yeni tedavi yönetimiyle hayatın erken evresinde ölüm ve sakatlıklara neden olan kafa travmalarının umut ışığı olurken, o çalışma bilim ödülüne...

Süleyman Demirel Üniversitesi cerrahları, geliştirdikleri yeni tedavi yönetimiyle hayatın erken evresinde ölüm ve sakatlıklara neden olan kafa travmalarının umut ışığı olurken, o çalışma bilim ödülüne layık görüldü. SDÜ Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyeleri, sınırlı sayıda ilaç kullanılan kafa travmalarının tedavisinin daha etkin ve verimli sonuçlanması için yaşlanmayı önleme ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunduğu bilinen melatonin hormonundan esinlenerek 2013 yılında bir çalışma başlattı.

ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ VAR

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Nörolojik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROBAM) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, melatolin hormonunun beyinde salgılandığını belirterek, "Bu hormonun yaşlanmayı önleme, sinir sistemi üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ışığında gözlemlenmiştir Biz buradan esinlenerek 2013 yılında bunun kafa travması üzerinde herhangi bir etkisi var mı? sorusundan hareketle yola çıktık. Bu amaçla sıçanları kullandık. Kafa travması sonrası melatolin uygulamasını hücre zarında bulunan bazı iyon kanallarını düzenliyor. Hücre içine kalsiyum girişinin düzenlenmesinde, hücreyi ölüme götüren faktörlerin azaltılmasında önemli bir rolünün olduğunu gözlemledik. Melatolinin bu etkilerinin antioksidan özelliğinden dolayı hücre içinde ve dışında bulunan bazı zararlı ürünlerin uzaklaştırması ile bunu yapabildiğini gördük" dedi.

SDÜ Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi tarafından bu çalışmanın

desteklendiğini belirten Nazır, "Ayrıca 2014 yılı içerisinde ABD’de uluslararası ölçekte yayın yapan bir dergide basıldı. 2016 yılı içerisinde de Antalya’da düzenlenen binlerce bilim insanının katıldığı; Türk Nöroşirürji Derneği (TND)’nin etkinliğinde Bilim Ödülü almaya hak kazandı" bilgisini verdi.

İLAÇ KULLANIM SINIRLI

Çalışma içinde yer alan SDÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilgün Şenol da, "Kafa travmaları hayatın erken döneminde ölüm ve sakatlıklara neden oluyor. Özellikle ağır kafa travmalarının yüzde 40’ı ölümle sonuçlanıyor. Yüzde 10-15 oranı ağır sakatlıkla ilerlemekte. Kafa travmalarında çok fazla kullanılan ilaç yok. Bir başka söyleyişle çok sınırlı sayıda ilaç kullanılabiliyor. O yüzden kafa travmaları ile ilgili çok yoğun çalışma yapılıyor. Melatolin de çok etkili bir antioksidan. Bunun hayvan deneylerinde etkili olduğunu gösterebildik. Bundan sonraki aşama elbette insanlarda bunun etkisini ortaya koyabilmek ve ağır travmalı hastalarda melatolin etkisini çalışmak" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.