Kabristanlar tahrip edildi

Kabristanlar tahrip edildi

Konya'nın veliler ve alimler şehri olduğunu belirten Serdar Ceylan, "Konya'da eskiden 38 civarında kabristan olduğu bilinmektedir. Bu kabristanlar zamanla tahribata uğramıştır. Bazılarının yerine okul ve park yapıldı" dedi

İkindi Sohbetleri'nde bu hafta, "Konya'da medfun peygamberler" konusu ele alındı. Koyunoğlu Konya Evi'nde gerçekleşen sohbete bu hafta konuşmacı olarak Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, Yazar Ahmet Çelik ile Avukat Serdar Ceylan katıldı. Sohbette konuşan Merhaba Gazetesi Akademik Sayfalar Yazarı Mehmet Ali Uz, "Her şehir bir özelliği ile anılır. Konya alim, nebi ve ulema merkezi olarak anılmaktadır. Yazma eserlerde bir kaç liste var. Bu listelere göre Konya'da üçyüz 60 kadar veli bulunmaktadır. İç Anadolu'da Konya dışında hiçbir şehirde peygamber kabri yoktur. Konya'da medfun bulunan çok sayıda peygamber araştırmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

ŞEHİRDE ESKİDEN 38 KABRİSTAN VARDI

Avukat Serdar Ceylan da, "Konya'da medfun bulunan peygamberler hakkında Merhaba Gazetesi'nin çıkarmış olduğu Akademik Sayfalar'da bir çalışma gerçekleştirdik. Çalışmalarımıza yer verdiği için Merhaba Gazetesi'ne teşekkür ederiz. Konya'da eskiden 38 civarında kabristan olduğu bilinmektedir. Bu kabristanlar zamanla tahribata uğramıştır. Bazılarının yerine okul bazılarının yerine park yapıldığı bilinmektedir. Bunlardan bazılarının Beyhekim Mezarlığı, Şems Mezarlığı ve Garipler Mezarlığı olduğu öğrenilmiştir. Konya veliler ve alimler şehridir. Fakat zamanla pek çok iz malesef kaldırılmıştır. Zamanında yapılcaka olan kamu alanlarının pek çoğuna mezarlık arazileri tahsis edilmiştir. Bu alanda ilk çalışmaları yapanları da saygıyla yaad ediyoruz" sözlerini kullandı.

PEYGAMBERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALI

Son olarak söz alan Akademik Sayfalar Yazarı Ahmet Çelik ise Konya'da medfun bulunan peygamberler hakkında, "Yaptığımız araştırmalarda güzel sonuçlar elde ettik. Çalışmalarımız bu alanda devam edecek. Bu kapsamda üç peygamberin medfun olduğu Sarı Yakup Mezarlığı bilinmektedir. Bizim burayla ilgili bir teklifimiz var. Bu alanı restore ederek herkesin görmesini sağlayalım. Ayrıca şu an restorasyonda olan Alaaaddin Camii'nde de bir hazire, yani kabir olduğu bilinmektedir. Bu hazire de zamanla ortadan kaldırılmıştır. Buranın da düzenlenip herkese tanıtılması gerekmektedir. Konya'da pek çok yerde medfun peygamberler var. Bunların araştırılarak gün yüzüne çıkarılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Programın sonunda çalışmayı gerçekleştiren Serdar Ceylan ve Ahmet Çelik'e ödüller takdim edildi.     

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum