İyi bir neyzen kendi neyini kendisi açar

İyi bir neyzen kendi neyini kendisi açar

Neyzen İsmail Yavuz (40), ney yapımında kullanılan kamışlarda, sıcak bölgelerde yetişen sarı renkli ve lifleri sıkı olanların tercih edildiğini belirterek, ''İyi bir neyzen kendi neyini kendisi açar

Neyzen İsmail Yavuz (40), ney yapımında kullanılan kamışlarda, sıcak bölgelerde yetişen sarı renkli ve lifleri sıkı olanların tercih edildiğini belirterek, ''İyi bir neyzen kendi neyini kendisi açar. Bende kendi neyimi açma çabasına düştüğümde, ney yapacak elverişli kamışları Seydişehir'de buldum'' dedi.
Yavuz yaptığı açıklamada, Seydişehir'de yetişen kamışların ney yapımına elverişli olduğunu fark ettiğini belirterek, hem birbirinden güzel neyler yaptığını hem de ilçe ekonomisine katkı sağlayarak doğup büyüdüğü topraklara olan vefa borcunu ödediğini bildirdi.
Seydişehir'e hediyelik eşya imalathanesi açan Yavuz, ''El sanatlarında becerisi olan kişilerin istihdam edildiği atölyede tamamen ahşap malzemelerden semazen figürleri, saatler ve daha birçok hediyelik eşya üretiliyor. Topladığım kamışlardan birbirinden kaliteli neyler yapıyorum. Konya ve Seydişehir'e hayranım. İlçede bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşıyorum'' diye konuştu.
Doğup büyüdüğü topraklara vefa borcunu ödemek için böyle bir imalathane açtığını dile getiren Yavuz, şunları kaydetti:
''Sıcak bölgelerde yetişen sarı renkli ve lifleri sıkı olan kamışlar ney yapımında kullanılıyor. Bu kamışların yetiştiği bölgelerden biri de Seydişehir. Buranın bitki örtüsü çok verimli. İyi bir neyzen kendi neyini kendisi açar. Bende kendi neyimi açma çabasına düştüğümde, ney yapacak elverişli kamışları Seydişehir'de buldum. Neye elverişli kamışları çok emek sarf ederek buluyordum. Bulduğum bu kamışların sadece bir kısmı elverişliydi, geri kalanlarında atmaya kıyamadım. Öncelikle ney olmayan kamışlardan kendi evime ve odama hediyelik eşyalar yaptım. Kendimce ney'e vefa göstermiş oldum. Yaptığım bu küçük ve basit hediyelik eşyalar beni farklı dünyalara farklı hayallere itti. Bu hediyelik eşyalarla çok iyi işler yapabileceğimi düşündüm. Araştırmaların sonucunda baktım Seydişehir bu işi yapmak için müsait diye düşündüm. Bu şekilde yola çıktım. Ney kamışlarını değerlendirirken aynı zamanda ahşaba yöneldim. Dünya hediyelik eşyada ahşaba yöneliyor. Ahşabın doğal bir yapısı ve farklı bir güzellik çerçevesi var.''
''Konya tüm dünya ve milletlerde tanınmış çok derin iz bırakmış bir ilimiz. Mevlana'nın bu konuda çok büyük bir izi var. Biz farklı çalışmayı amaçladık. Konyalı olarak Mevlana torunları olarak semazen ve Mevlana saatleri yaparak bütün dünyaya pazarlamak amacındayız'' diyen Yavuz, kurduğu imalathaneyle 1,5 ay gibi kısa bir sürede çok büyük mesafeler katettiğini ve talepleri karşılamakta zorlandığını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.