İstiklal Marşı ile ilgili belgeler Konya SKM’de sergileniyor

İstiklal Marşı ile ilgili belgeler Konya SKM’de sergileniyor

Araştırmacı-Yazar Kasım Kocabaş, İstiklal Marşı ile ilgili topladığı eserleri Selçuklu Kongre Merkezi’nde sergilemeye başladı.

Selçuklu Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğin ilk gününde İstiklal Marşı’nın kabulü yıldönümü olması nedeniyle İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı. 50 eserden 23 tanesinin sergilendiği koleksiyon içerisinde İstiklal Marşımızın ilk yayınlandığı Sebilü’r Reşad dergisinden, ilk taş plak kaydına, ilk yayınlanan güfte ve bestelere ait el yazısı ve dönem baskısı her biri nadir veya tek nüsha olan birbirinden değerli eserler bir arada sunuldu. 

ESERLER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Araştırmacı-Yazar Kasım Kocabaş’ın eserleri sergide büyük ilgi gördü. Sergi hakkında bilgi veren Kasım Kocabaş, “1921 yılında Kurtuluş Mücadelesinin devam ettiği günlerde, Maarif Vekaleti’nin düzenlediği marş yarışmasına 724 civarında yarışmacı katılmıştır. Para ödülünün olduğunu öğrenen Mehmet Akif, yarışmaya katılmaktan vazgeçmiştir. Devrin maarif vekili Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif’e para ödülünü bağışlayabileceğini söyleyerek ikna etmesiyle yarışmaya katılmasını sağlamıştır. Şiir, 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Ancak 1924’te yapılabilen ilk beste yarışmasında Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi seçilmesine rağmen, 1930’lardan sonra Osman Zeki Üngör’e ait beste icra edilmeye başlanmıştır.  İstiklal Marşı sıradan bir şiir ya da marş değildir. O, bayrağımızdan sonra milli birlik ve beraberliğimizi, bağımsızlığımızı, ezan gibi bu toprakların Müslümanlara ait olduğunu ifade eden en önemli simgedir. Bu sebeple, bayraklarını bez parçası, milli marşlarını sıradan bir şiir gören toplumlar, başka milletlerin önünde eğilmeye mahkumdurlar. İstiklal Marşımız, Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği günlerde yazıldığı ve sonrasında arşivleri koruyacak yeterli, uygun ortamların olmaması gibi nedenlerle pek çok belge de olduğu gibi İstiklal Marşımıza da ait bazı belgeler günümüze ulaşmamıştır. Örneğin yarışmaya katıldığı söylenen 724 şiir de dahil bugün pek çok belge arşivlerimizde yoktur. Sergide bulunan eserler bu açıdan da önem arz etmektedir. Dünya devletlerinden milli mücadele vermiş olanlar içerisinde, mücadelesi devam ederken milli marşı yazılan tek ülke Türkiye’dir. Diğer devletlerin milli marşları zafer kazanıldıktan sonra yazılmışlardır. Ülkenin dört bir yanı kuşatılmış, orduları dağıtılmış, imkansızlıklar içinde verilen bir milli mücadele sırasında, zafer kazanmışçasına bir İstiklal Marşı yazmak Mehmet Akif’e nasip olmuştur. Ayrıca anlamı ve edebi değeri açısından da diğer marşlardan üstündür.İstiklal Marşı’nı gerek 1921 seçim sürecinde kabullenemeyenler olduğu gibi 1925,1937 tarihlerinde de değiştirme girişimleri olmuş ancak, Mehmet Akif’in “ Allah bu millete bir daha İstiklal Marş yazdırmasın, zira onu şimdi ben de yazamam” duası kabul olmuş olacak ki, 101 yıldır dillerde, gönüllerde ve resmi törenlerde söylenmeye devam etmektedir. 1982 anayasasının ilk üç maddesinde güftesi ve bestesi ile koruma altına alınan marşımız, söylenmeye devam edecektir. 1921’deki ilk yarışmaya Konya’dan da Raşit Usman güftesi ile, müzik öğretmeni Kemanî Muhammed Efendi ise yaptığı beste ile katılım sağlamışladır.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum