İstanbul'a var, Konya'ya yok!

İstanbul'a var, Konya'ya yok!

‘Konya’ya metro’ vaadi unutuldu. İstanbul 3 gün önce yeni bir metroya daha kavuştu. 2004 yılından bu yana AK Parti'nin seçim vaatleri arasında yer alan Konya Metro Projesinde ise bir türlü yol alınamadı

2004 yılından bu yana Konya'ya verilen yatırım sözleri, 14 Mayıs seçimi öncesi yine gündeme geldi. Yıllardır gerekliliği konuşulan, olmazsa olmaz diye Konya kamuoyuna sunulan bazı projeler, Konya'da hayata geçirilemedi. Verilen sözlerin tutulmaması da “Konya, yeterince önemsenmiyor mu” sorusunu akıllara getirdi. 19 yıldır Konya'nın en çok konuşulan konusu ise “Metro projesi” oldu. “Konya'mıza hayırlı olsun” diye duyurulan, sadece şantiyesi kurulan ve ardından da kaldırılan projenin akıbeti bilinmiyor. “Kredi verilmiyor” diyerek, sürekli ötelenen Konya metro projesi atıl vaziyette beklerken, her fırsatta Konya ile kıyas yapılan İstanbul'da 3 gün önce yeni bir metro hattının, vatandaşın hizmetine sunulması da dikkatlerden kaçmadı.

4-3.jpg

İSTANBUL YENİ BİR METROYA DAHA KAVUŞTU!

Ulaştırma Bakanlığı, Başakşehir – Çam ve Sakura Şehir Hastanesi – Kayaşehir Metro Hattı'nı hazır hale getirdi. Bu hattın uzunluğu ise 6,2 kilometre. İstasyon sayısı da 4.

İLK ETAP 2018 YILINDA TAMAMLANACAKTI!

2004 yılından bu yana AK Parti'nin seçim vaatleri arasında yer alan Konya Metro Projesinde, somut gelişme hala yaşanmıyor. AK Partili vekillerin 2022 yılı içinde verdiği sözlere rağmen, projede adım atılamadı. 2015 yılında Konya'da açık hava ilan panolarına asılan “Konya metroya kavuştu, metro Konya'ya hayırlı olsun” ifadeleri de askıda kaldı. Metro projesinin ilk etabının ise 2018’in Aralık ayında Şeb-i Arus töreninde bitirileceği söylenmişti. Yetkililer tarafından kredi beklendiği, Çin'in krediyi onaylamadığı aktarılmıştı. Konya Metrosu için imzaların atıldığı, 2019 yılının Kasım ayının ilk haftasında duyurulmuştu. Projenin şantiyesi Fetih Caddesi'nde kurulmuştu. Konya basını, metro projesi ile ilgili de “Hayaldi gerçek oldu” manşetleri atmıştı.

4-1.jpeg

İMZALAR 2019 YILININ KASIM AYINDA ATILMIŞTI

Konya Metrosu ilk etabının yapımı için “tarihi” olarak duyurulan imzalar, 2019 yılının kasım ayında atılmıştı. Projenin yüklenici firması China National Machinery (CMC)+Taşyapı olmuştu. Konya Metrosu’nun birinci etabı; Necmettin Erbakan Üniversitesi, Beyşehir Çevre Yolu, Yeni Gar Binası, Fetih, Ahmet Özcan ve Çeçenistan Caddesi'nden Meram Belediyesine kadar gelen 21,1 kilometreden oluşan 22 duraklı projeden oluşuyordu. Daha sonra hayata geçirilecek 2. etap ise Alaaddin ile Kampüs hattının yer altına alınmasından oluşacaktı. Konya Metrosu'nun tamamı yer altında inşa edilecekti. Başlangıcından sonuna kadar 35 dakikalık seyahat süresi olacaktı. Konya metrosu için 1 milyar avronun üzerinde yatırım gerçekleştirilecekti.

“KONYA METROSUNUN YAPIMINA BAŞLIYORUZ”

2019 yılının ekim ayında Konya’da toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Konya metrosunun yapımına başlıyoruz. Metro hattı, Konya’nın bugünden ziyade geleceğine yapılan bir yatırımdır. Bugün Konya, şehircilik bakımından Türkiye’nin örnek yerlerinden biriyse bunu yarım asır önce şehrin geleceğine yapılan yatırımlara borçludur” ifadelerini kullanmıştı. Aksilik çıkmaması durumunda projenin 4 yılda bitirileceği belirtilmişti.

PROJENİN GECİKMESİNE “KREDİ” GEREKÇESİ

Projenin gecikmesine de AK Parti tarafından en çok “Kredi” gerekçe gösterildi. Finansman sorununun çözülmemesinin projeyi yavaşlattığı belirtildi. Konya metro projesi için kredi Çin hükümeti tarafından garanti edilmişti. Uluslararası boyuttaki gelişmelerin kredi işleminin tamamlanmasını geciktirdiği söyleniyor.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum