İstanbul’a başkan olursa bir numaradan 42 numaraya düşecek

İstanbul’a başkan olursa bir numaradan 42 numaraya düşecek

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın isminin sona kalmasının arkasında protokol sorunu olduğu belirtiliyor.

Dün İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adaylığını açıklaması beklenilen TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın isminin sona kalmasının arkasında protokol sorunu olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda partisinin grup toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile uzun bir görüşme yapması dikkat çekti.

İSTANBUL’DA 42. SIRAYA DÜŞECEK

Millî Gazete’nin gündeme getirdiği Binali Yıldırım’ın adaylığındaki protokol sorunu şundan kaynaklanıyor. Binali Yıldırım, bakanlığının yanı sıra parlamenter sistemin son başbakanı ve yeni sistemin ise ilk Meclis başkanı. Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı’nın ardından protokolde 3’üncü sırada yer alıyordu. Yeni dönemde ise protokolde Cumhurbaşkanı’ndan sonra 2’nci sırada bulunuyor. Başbakanlık yapmış ve şu anda da mevcut Meclis başkanı olan Binali Yıldırım, eğer aday gösterilip belediye başkanı seçilirse protokolde 42’nci sıraya düşecek.

 

KAMU DENETÇİSİ VE TBMM GENEL SEKRETERİNİN ARDINDA KALACAK

İstanbul valisi, kamu denetçisi, YÖK başkanı, hatta şu anda emrinde olan TBMM genel sekreterinden bile protokolde geride yer alacak. Başbakan olduğu dönemde emrinde olan validen izin almadan şehir dışına veya yurtdışına çıkamayacak. Kulislere yansıyan bilgiye göre eski bir başbakanın ve Meclis başkanının belediye başkanı seçilmesi durumunda protokolde bu kadar geride olmasının rahatsızlık oluşturacağı, bu nedenle bununla ilgili bir değişiklik yapılacağı konuşuluyor.

KİŞİYE ÖZEL KANUN DEĞİL, 81 İL BELEDİYE BAŞKANI İÇİN ÇIKARILSIN

Meclis’ten bir yasa çıkarılması yerine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bu işin çözülebileceği belirtiliyor. Yine bu uygulamanın bütün belediye başkanları için değil, sadece Binali Yıldırım’ı kapsayacak şekilde değiştirilmesi düşünülüyor. Bunun için ise iki formül bulunuyor. Bunlardan birisi nüfusu 10 milyonun üzerinde olan illerin belediye başkanının protokoldeki sırasının öne çekilmesi. Dolayısıyla bu tanıma uyan tek il İstanbul. İkincisi ise eski başbakan veya eski meclis başkanlarının belediye başkanı seçilmesi durumunda yine bunların protokoldeki yerlerinin öne çekilmesi. Yapılması düşünülen değişiklikle eski başbakanın veya meclis başkanının belediye başkanı seçilmesi durumunda protokolde ilk 3 sırada olmazsa bile ilk 5 içinde yer almasının sağlanacağı ifade ediliyor. Muhalefet partileri ise sadece Binali Yıldırım adına kişiye özel kanun yerine, ilinin dışına çıkarken validen izin almak zorunda olan seçilmiş 81 il belediye başkanı için de antidemokratik bu uygulamaların kaldırılmasını istiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.