İstanbul Geri Gönderme Merkezleri Raporu: Bina Acil Değiştirilmeli

İstanbul Geri Gönderme Merkezleri Raporu: Bina Acil Değiştirilmeli

Türkiye İnsan Hakları Kurulu’nun eski adı Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi Misafirhaneleri olan Geri Gönderme Merkezleri’nin İstanbul’daki binası ile ilgili hazırladığı rapor yayımlandı.Türkiye İnsan Hakları Kurulu’nun İstanbul...

Türkiye İnsan Hakları Kurulu’nun eski adı Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi Misafirhaneleri olan Geri Gönderme Merkezleri’nin İstanbul’daki binası ile ilgili hazırladığı rapor yayımlandı.

Türkiye İnsan Hakları Kurulu’nun İstanbul Geri Gönderme Merkezi'nde tutulanların açık havaya çıkarılmadığı ve insanca yaşam koşullarının sağlanmadığına ilişkin duyumlar üzerine kurul üyelerinin 02.05.2014 tarihinde merkeze gerçekleştirdiği ziyaretler sonrası hazırlanan rapora göre; merkezdeki şartların iyileştirilmesinin zorunlu ve acil şekilde yapılması gerektiği vurgulandı. İlgili makamlar ve kamuoyunun bilgisine sunulan raporda İstanbul Geri Gönderme Merkezi’nin 300 ve daha fazla kişinin kalmasına imkan vermediği, asgari yaşam şartları için binanın acilen değiştirmesi gerektiği vurgulandı. Bina değiştirilinceye kadar ek hizmet binası açılması tavsiye edilerek, binada bulunanlara açık havaya çıkma imkanı sağlanması istendi.

İltica ve göç alanında uzman sivil toplum kuruluşlarının geri gönderme merkezlerinde danışmanlık hizmetleri vermesi zorunluluğuna işaret edilen raporda; engelli ve özel ihtiyaç sahibi bireyler içinde gerekli fiziki şartlar ile psiko-sosyal ortam sağlanması vurgulandı.

Merkezde tutulan kişilerin temizlik konusunda hijyen sıkıntılarının acilen giderilmesi, sağlık hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi, merkezde tutulanlara yasal hakları ve başvuracağı idari ve yargısal makamlar konusunda anlayacağı dilde gerekli bilgilendirmenin de yapılması talep edildi.

Geri Gönderme Merkezleri’nde tutulanların kamerasız cep telefonlarını kullanmasına izin verilmesine işaret eden rapor, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nce merkezlerin yönetiminin alanın gerektirdiği disiplinlerden gelen kişilerce yürütülmesi tespitinde bulundu.

GERİ GÖNDERME MERKEZLERİ NEDİR?

Ülke sınırlarında yakalanan yasadışı göçmenlerin veya yasal olarak ülkede kalmaları sorunlu hale gelen yabancıların sınır dışı edilene kadar tutuldukları yerler olan merkezlerde İçişleri Bakanlığı'nın idari kararı gereğince; ülkeye düzensiz giriş, ülkede kalma ya da düzensiz çıkma girişimleri sırasında yakalanan kişiler, gözaltına alınmalarından itibaren, genellikle Türkiye'den ayrılmalarına ya da sınır dışı edilmelerine kadar Geri Gönderme Merkezlerinde bekletiliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.