İsraf yapmayın!

İsraf yapmayın!

Konya Aydınlar Ocağı’nda, sağlıklı beslenmenin önemini anlatan Yrd. Doç. Dr. H. Hüseyin Kara, israfın her alanda arttığına dikkat çekerek, “Allah yeme ve içmede sınırı aşanlar ile israf edenleri sevmiyor” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Sağlıklı Beslenmenin Altın Kuralları” dile geldi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Kara, “Sağlıklı bir hayatın temel şartı dengeli ve ölçülü beslenmektir” dedi. Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette,  sağlıklı beslenmenin çocuklar ve yetişkinler diye gruplara ayrıldığını kaydeden Hüseyin Kara, toplumdaki beslenme sorunlarının gıda üretimi, düşük alım gücü, kültürel faktörler ve eğitim ile çevre koşullarından kaynaklandığını ifade etti.

SAĞLIKLI BESLENMENİN ALTIN KURALLARI

“Dengeli ve ölçülü beslenmek sağlıklı ve iyi bir hayatın temel şartıdır” diyen ve beslenmenin aynı zamanda bir bilim dalı olduğunu belirten Dr. Kara,  “Bedenen aktif olmak ve spor yapmak sağlıklı beslenme üzerine sinerjik etki yapar” diyerek sağlıklı beslenmenin altın kurallarını sayarken günlük olarak az yağlı pastörize süt alınması, tam buğday unundan üretilen ekmeğin tercih edilmesi , yemeklerde natürel sızma zeytinyağı kullanılması, şeker, un ve tuz tüketimine çok dikkat edilmesi, günde 1,5-2 litre su tüketilmesi, gıdaları hazırlanmasında temizliğe son derece dikkat edilmesi ve sofradan doymadan kalkılması gerektiğini söyledi.

OSMANLI’DA BESLENME VE GÜNDE 2 ÖĞÜN

Osmanlı’da beslenme üzerinde de duran Dr. Kara, Osmanlı hekimlerinin sık yemek yemenin vücudu yaşlandırdığı gerekçesiyle az yemeyi tavsiye ettiklerini, geç kahvaltı ve erken akşam yemeği olmak üzere günde 2 öğün ile hazmı kolay sulu yemekleri tercih edildiğini, vücut ve iç organların hareketi bakımından ata binmeyi tavsiye ettiklerini dile getirdi.  Osmanlı’da yemeklerde şerbetin ilaç yerine geçecek bir içecek olarak kullanıldığına dikkati çeken Kara, “Kızılcık şerbeti ishali kesmeye yardımcı, gül şerbeti ise bağırsakları yumuşatıcı özelliği var. Sırt üstü yatmak yerine önce sağa, sonra sol tarafa yatmanın mideyi rahatlatmak açısından önemli” diye konuştu.

YEMEKTE AŞIRIYA KAÇMAYIN

İslâmiyet’te nimetlerin temizini yemeyi, yemede aşırı gitmemeyi ve orta yolun bulunması gerektiğinin tavsiye edildiğini de hatırlatan Kara, günümüzde israfın diz boyunu aştığını, bu konuda insanların aşırıya kaçarak sınırları zorladığını, böylece maddi ve manevi kayıpların çoğaldığına işaret etti. Kara, Allah’ın aşırı gidenler ile israf edenleri Yüce Kitabında sevmediğini belirttiğini dile getirerek, “Ey iman edenler! Allah’ın size helâl kıldığı temiz nimetleri kendinize haram edip, aşırıya gitmeyin. Çünkü Allah, aşırı gidenleri sevmez' (Mâide/87) ve 'Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez (A’râf/31)” ayetlerini hatırlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.