İslamiyet Hristiyanlık Kavramları Sözlüğü Tanıtıldı

İslamiyet Hristiyanlık Kavramları Sözlüğü Tanıtıldı
İslamiyet Hristiyanlık Kavramları Sözlüğü, Ankara Üniversitesi'nde gerçekleştirilen programla tanıtıldı.

İslamiyet Hristiyanlık Kavramları Sözlüğü, Ankara Üniversitesi'nde gerçekleştirilen programla tanıtıldı.

Toplantıya Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş ile çok sayıda Alman ve Türk öğretim üyesi katıldı. Sözlükle ilgili bilgi veren Prof. Dr. İbiş, ''Hem dinimizin hem de Hristiyanlığın ortak değerlerinin temelde herkes tarafından doğru algılanması doğru öğrenilmesi ve önemli kavramlarının tam anlamıyla öğrenilebilmesi için 650'ye aşkın kavramın açıklandığı böyle bir bilimsel eser ortaya çıktı.'' dedi. Almanca ve Trükçe olarak hazırlanan bu çalışmanın dünyada yaygınlaşacağının altını çizen İbiş, ''Pek çok dile de çevrileceğini, pek çok insanın bu eserden alıntılar yapacağını, kendine yönelik katkılar sağlayacağını biliyorum. Bu bağlamda bu eserin karşılıklı hoşgörü, iletişim ve birbirini anlama anlayışını sağlayacağını düşünüyorum.'' şeklinde konuştu.

Sözlüğün hazırlanmasında aktif görev alan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mualla Selçuk da çalışmayla ilgili ''Farklılıkların Allah'ın eseri olduğunu bilmek insanlara sevgi ve empatiyle onları kucaklamamıza katkı sağlar. Bir ayet bize şöyle seslenir. 'Onun varlığının kanıtlarından biri göklerin ve yerin yaratılması, dillerin ve renklerin farklı olmasıdır. Bunda bilenler için ibret vardır.' Buraya dikkatlerimizi yoğunlaştırdık biz. Akademisyen, Müslüman, inananlar olarak. Dedik ki farklılıklar bilginin objesidir, çatışmanın ve kavganın değil. İmamlara din dersi öğretmenlerine, din görevlilerine, vaizlere, dini anlatacak herkese bu sorumluluk çerçevesinde çok görev düşüyor. Ortak alanlarımızı genişletelim ve birbirimize saygı duymamız gerekir. Bu sözlük böyle bir amaca hizmet edecektir. Kendini ve ötekini tanımak, birbirimizi anlamak konusunda bilgi kaynağı olacaktır. Türkler, Almanlar ve bu anlamda çaba sarf eden herkes için.'' ifadesinde bulundu.

Sözlük, Almanca ve Türkçe eş zamanlı olarak yayımlandı. Projede İslamiyet adına 54 madde yazarı, Hristiyanlık adına ise 24 madde yazarı yer aldı. Toplamda 78 bilim insanının çalıştığı projede İslam ve Hristiyanlık adına 670'i aşkın kavram var. İbadet, ahlak kavramlarının yanında kültür ve sosyal yaşama ilişkin kavramlar da ele alındı. Türkçe editörler kurulunda Prof. Dr. Halis Albayrak, Prof. Dr. Ahmet Nedim Derinsu, Prof. Dr. Mahmut Ay, İhsan Çağcıoğlu, Almanca editörler kurulunda ise Prof. Dr. Peter Antes, Prof. Dr. Martin Thurner, Prof. Dr. Richard Heizmann çalıştı. Sözlük, kültürler ve dinler arası barışı sağlamaya çalışan, önyargı gidermeyi hedefleyen, kendini ve ötekini anlamaya çalışan sade bir dille okuyucunun istifadesine sunuldu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.