İslâm’ın reforma ihtiyacı yoktur

İslâm’ın reforma ihtiyacı yoktur

HİSDER’de Legal İslâm Anlayışı’nı anlatan Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hocaefendi’nin torunu Mustafa Koruyucu, “ İslâm dininin reforma ihtiyacı yoktur, çünkü deforme olamaz” dedi

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin 2016 yılının son Cuma Sohbetleri'nde "Legal İslam Anlayışı" anlatıldı. Konuşmacı Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hocaefendi’nin torunu Mustafa Koruyucu, “ İslâm dininin reforma ihtiyacı yoktur, çünkü deforme olamaz” dedi.

Gazezler Kültür Konağı'nda gerçekleştirilen sohbete konuşan Mustafa Koruyucu, sözlerine başlarken “Elbette illegal İslam var, legal İslam da var. Legal, yâni resmi, yâni meşru. Yâni kendine ait doğru normlar üzerine bina edilmiş bir İslam. Bu konu o kadar önemli bir konu ki, İslâm’ın direkleri olan ulema bu konu üzerinde hassasiyetle durmuş, İslâm’ın düşmanları da sürekli olarak bu konunun tahribi üzerinde durmuştur. Bugün ya da dün yaşadığımız pek çok olayın zemininde de bu konu vardır” diye konuştu.

DİN TAMAMA ERMİŞTİR

Eskiden tüm İslâm dünyasında öğretim şeklinin örgün ve yaygın olmak üzere “Kitap, sünnet, icma ve kıyas”a göre olduğuna işaret eden Mustafa Koruyucu, Peygamber Efendimiz’in vefat anı yaklaşınca “Bugün sizin dininizi kemâle erdirdim. Ve üzerinizdeki nimetimi tamamladım Sizin için din olarak İslâm’dan razı oldum.” (Mâide/3) mealindeki ayet-i kerimenin nazil olduğunu hatırlatarak şu ifadeye yer verdi: “Efendimiz Aleyhisselatu vesselam vefat ettiği gün din olan dindir, din olmayan da kıyâmete kadar din değildir. Diyor ki Rabbimiz; ‘Bu zikri biz indirdik, bunu muhafaza edecek de biziz.’ Zikir Kur’an-ı Kerim değildir. Zikir, vahyin kendisidir. Vahiy nedir?  Vahiy de iki kısımdır. Metnu ve gayri metnu. Yâni okunan, Kur’an-ı Azimuşân’ın içinde olan ve olmayan, sünnetle Allah’ın bize bildirdiği emirlerdir. Namazda okunabilen Kur’an vahyin bir kısmı, diğer kısmı da sünnetle bize bildirilmiş olan nas. Peygamber Efendimiz din ile ilgili konuşuyorsa, bu içtihad değildir. Dünya ile ilgili konuşuyorsa bu içtihaddır.”

İSLÂM DEFORME OLMAZ

Peygamber Efendimiz’in vefat ettiği gün İslâmiyet’in normunu ve formunu tamamladığını belirten Koruyucu, “Yâni şeklini almış kural ve kâideleri oturmuş ve netleşmiştir. Peygamber Efendimiz vefat ettiği gün din kemâldir. Formunu almıştır, reform ihtiyacı yoktur. Çünkü deforme olmaz. Burayı netleştirelim. İslâm dininin reforma ihtiyacı yoktur. Çünkü deforme olamaz. Yeniden kalıba girmez. Kural ve kaideleri nettir. Hulefa-i raşidin döneminde de bu din kural ve kaideleriyle birlikte korunmuştur” dedi. Son üç halifenin “şeriat isterük” diyenler tarafından öldürüldüğüne dikkati çekerek İslâm dünyasında fikri ve zihni bozulmanın, Hasan Basrî döneminde mutezile akımının savunucusu olan Vasıl bin Atâ’nın sünnetin yerine aklı koymakla ve akılcı olmakla başladığına işaret eden Koruyucu, bu sapık akımın daha sonra Allah’ın ayetlerini yok saymaya başladıklarını söyledi. Sohbetin soru-cevap bölümünde kendisine yöneltilen soruları da cevaplandıran Koruyucu, “Paralel dinler, paralel devlet yapılandırmasından daha tehlikelidir” dedi. Dernek adına Mustafa Koruyucu’ya teşekkür plaketini ise Mustafa Temizci takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.