Islak mendillere dikkat!

Islak mendillere dikkat!

Kullanımı hızla artan ıslak mendillerin içindeki kimyasalların sağlığı tehdit ettiği ortaya çıktı.

Islak mendil üreten firmalar ise Sağlık Bakanlığı’ndan izin aldıklarını ve sağlığı tehdit eden bir durumun söz konusu olmadığını söylüyor
Son yıllarda kullanımı hızla artan ıslak mendillerin yapılan araştırmalar sonucu sağlığı tehdit ettiği ortaya çıktı.  Özellikle temizlik amaçlı kullanılan bu mendillerde birçok kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasallar kısa süreli olmasa da uzun süre sonunda etkisini gösteriyor. Kimya mühendisleri ve sağlık uzmanları özellikle bebek ve çocukların el, yüz, beden temizliğinde çok sık kullanılan ıslak mendillerin zararlı kimyasal içerdiğini ve insanların bu ürünleri kullanırken çok daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor. Günlük hayatta kullanılan kimyasallar üzerinde araştırmalar yapan kimya mühendisleri Kudret Livaoğlu ve Ayşe Şahin'in “Zararlı Kimyasallardan Korunma Yöntemleriyle Sağlıklı Hayat” adlı kitaplarında bu konuya değiniliyor. Kudret Livaoğlu ve Ayşe Betül Şahin'in verdiği bilgilere göre, 62 maddenin sadece 16'sında vücuda herhangi bir zarar riski taşımıyor. Bunlar, saf su, doğal yağlar, doğal koku, nemlendirici ve vitaminler gibi maddeler. Geriye kalanlarda ise en hafifi alerji ve cilt tahrişi olmak üzere, zehirlenmeden kanserojen etkiye kadar birçok zarar tespit ediliyor. Çocukların ciltleri yetişkinlere göre daha geçirgen olduğu için bu maddeleri daha hızlı bir şekilde vücutlarına alıyorlar.  Bebeklerde de çok fazla kullanılan ıslak mendiller her kullanım sonunda bol suyla temizlenmeli ve vücuda sürülen o kimyasallardan bir an önce uzaklaşılmalı.
Islak mendil firmaları ise ürünlerinin sağlığa zararlı olmadığını savunuyor. Sağlık Bakanlığı’ndan izinli olarak üretim yaptıklarını söyleyen firmalar ürünlerinde sağlığı tehdit edecek herhangi bir kimyasalın olmadığını her şeyin sağlığa uygun üretildiğini belirtiyorlar. Bu mendillerde bulunan kimyasal maddeler ilerleyen zamanlarda çok ciddi rahatsızlıklarında sebebi olabiliyor. Birçok ülkede yasaklanan bu kimyasallar günlük hayatımızın birçok yerinde karşımıza çıkıyor.
İDDA EDİLEN ZARARLI KİMYASALLAR VE ETKİLERİ

Paraben: Petrolden elde edilen koruyucu katkı maddeleri. Bazı, Avrupa ülkeleri kullanımını yasakladı. Bir araştırmada incelenen 20 göğüs tümörünün 18'inde paraben bulundu.
Propylene glycol: Petrol türevi bir madde. Cilt tahrişine, alerjiye, merkezi sinir sisteminde tahribata ve bazı organlarda hasara sebep olabiliyor.
Phenoxyethanol: Deri tahrişine, böbrek ve karaciğer hasarına sebep olabilen koruyucu madde
Methylisothiazolinone: Cilt ile teması sakıncalı bulunan yanıklara sebep olabilecek bir maddedir
Formaldehit: Kanserojendir. Bebek ürünlerinde kullanımı kesinlikle yanlıştır, fakat çok ucuz bir koruyucu olduğundan merdivenaltı üretimlerde kullanıyor. Teneffüs edilmesi, yutulması ve deri ile teması halinde zehirlidir. Triclosan: Laboratuvar hayvanlarında karaciğer hasarına neden oldu. Carbomer: Solunması halinde zehirlidir. Temasta sabun ile yıkanması gerekir.
Sodium benzoate: Uzun vadede üreme sistemi, karaciğer ve merkezi sinir sistemine zarar verir.
Paraffinum liquidum: Cildin gözeneklerini tıkayıp akneye sebep olur.
Benzl alcohol: Cildi tahriş eden, karaciğer ve sinir sistemine hasar verebilen katkı maddesidir.
Triclosan: Laboratuvar hayvanlarında karaciğer hasarına neden oldu.
Carbomer: Solunması halinde zehirlidir. Temasta sabun ile yıkanması gerekir.
Coumarin: Aşırı maruz kalma durumu ölüme neden olabilir
 
ELİF TOPTAŞ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.