İşitmeyenleri de düşünün

İşitmeyenleri de düşünün

2005 yılında kendilerine geçici maddeler ile verilen hakların Temmuz ayında sona ereceğini belirten Konya İşitme Engellileri Derneği Başkanı Sebahattin Erkara, resmi kurumlarda henüz işaret dili bilen

2005 yılında kendilerine geçici maddeler ile verilen hakların Temmuz ayında sona ereceğini belirten Konya İşitme Engellileri Derneği Başkanı Sebahattin Erkara, resmi kurumlarda henüz işaret dili bilen personelin bulunmadığını söyledi.

Engellilere yönelik 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 2. ve 3. maddelerindeki yedi yıllık süre temmuz ayında sona eriyor. Süresinin dolmasına 5 ay gibi bir zaman kalmasına rağmen yetkililerin hiçbir girişimde bulunmaması ise engellilerin tepkisine yol açıyor. Geçtiğimiz hafta Sakatlar Derneği Konya Şubesi ile bir araya gelerek açıklama yapan Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi bu haftada Anıt Meydanı’nda Konya İşitme Engelliler Derneği ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya işitme engelli ve görme engelli çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıda konuşan Konya İşitme Engellileri Derneği Başkanı Sebahattin Erkara, “Türkiye’de 8,5 milyon engelli bulunuyor. Bunları kapsayan bazı hakların verilmesi, işaret dili ile ilgili sorunların da giderilmesi gerekiyor. Belediyemiz sağ olsun bize gereken iyiliği ve yardımı yapıyor. Kendilerine teşekkür ederim. Ama biz hastane, PTT, belediye binasında ve kamu kuruluşlarında bizlere yardımcı olmasını istediğimiz işaret dilini bilen tercümanlar istiyoruz. Biz bu kurumlara gittiğimiz zaman derdimizi anlatamadığımız için oradaki memurlar da bize tam anlamıyla yardımcı olamıyorlar” dedi. Devletten de bir isteğimiz var diyen Erkara “Devletin de bize özgü işaret dili ile oynanılan tiyatro, sinema ve sosyal tesisler yapmasını istiyoruz veya en azından bizlere 1 saat zaman ayırmasını istiyoruz” diye konuştu. Erkara yerel ve ulusal televizyonların da işitmeyen vatandaşları düşünmesi gerektiğini belirterek, “Televizyonlardaki birçok programı da duyamadığımız için izleyemiyoruz. En azından haber bültenlerinde bari işaret dili bilen biriyle bizim de haberleri anlamamızı sağlamalılar” ifadelerini kullandı. Otobüs ve tramvaylarda da zorluk çektiklerini belirten Erkara, “Tramvayda sesli uyarı sistemi var. Bu normal vatandaşlar için çok iyi bir uygulama ama biz duyamadığımız için bu sistemin bize faydası yok. Bize de en azından geldiğimiz durakları görmemizi sağlayan bir sistem yapılmalı. Dışarıdan bir işitme engelli arkadaşımız geldiği zaman tramvayda söylenen durak ismini duyamadığı için ineceği durağı bilemiyor” diyerek yetkililere seslerini duyurmak istedi.

MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.