İşitme engelliler özel SMS indirimi talep ediyor

İşitme engelliler özel SMS indirimi talep ediyor

Birbirleriyle artık kısa mesaj atarak iletişim kuran işitme engelliler, cep telefonu operatörlerinden özel SMS indirimi istiyor.

 
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Yardımcısı Mustafa Dinç yaptığı açıklamada, cep telefonu operatörlerinin, tıpkı Türkiye'deki bankalar gibi her yıl büyük gelir elde ettiklerini, para kazandıkları ülkenin insanına sosyal alanlara da ''dişe dokunur'' katkı sağlamaları gerektiğini söyledi. 
Dinç, cep telefonu operatörlerinin, kendilerine para kazandıran tüketicilerden bazı özel sağlık durumları olanlar için pozitif ayrımcılık beklediklerini ifade etti. 
Uzaktaki arkadaşları ve yakınlarıyla tek iletişimleri kısa mesaj olan işitme engellilere destek olunabilineceğini anlatan Dinç, engellilerden, bu konuda kendilerine aracı olmaları için talep geldiğini belirtti. 
İŞİTME ENGELLİLER NEDEN ÇOK FAZLA SMS'E İHTİYAÇ DUYUYOR?
İşitme engelli tüketicilerin, ''ücretsiz ya da ucuza konuşma kampanyalarından yararlamıyoruz, bunun yerine bize SMS kampanyaları düzenlensin'' talebinde bulunduklarını anlatan Dinç, şöyle konuştu: 
''Biz nasıl telefonla görüşüyorsak işitme engelliler de birbirleriyle artık kısa mesaj atarak anlaşıyor. SMS ile iletişim, işitme engelliler için de hayatlarının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Cep ve sabit telefon operatörleri, aboneleri için uzun konuşma kampanyaları düzenliyor ancak kısa mesaj ücreti telefonda konuşmaya göre genel olarak daha pahalı... Bazen de işitme engeliler, konuşma+SMS kampanyalarının konuşma bölümünü hiç kullanamıyor. Talepleri, örneğin, bu tür kampanyalarda kullanamadıkları 'konuşma' hakkını da SMS olarak kullanmak istiyorlar. Çünkü, tüm iletişimlerini neredeyse SMS ile sağladıkları için çok fazla SMS'ye ihtiyaç duyuyorlar.'' 
Ücretsiz konuşma kampanyalarından yararlanamayan işitme engelliler için operatörlerin SMS'ye özel indirim yapmasını isteyen Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, cep telefonu operatörlerinin, bir sosyal sorumluluk projesi olarak, işitme engelli olduğu sağlık raporlarıyla sabit olan tüketicilere SMS için kesinlikle özel bir indirim yapması gerektiğini ve operatörlerin bu konuya kayıtsız kalmayacağını umduklarını dile getirdi. 
Özellikle diğer operatöre geçen arkadaşlarına SMS atan işitme engellilerin, telefondan gelen ''diğer operatör'' sesli uyarı sinyalinin alamadıkları için kabarık fatura sürpriziyle karşılaşabildiklerini anlatan Dinç, ''İşitme engellilere özel 'SMS için diğer operatör' uyarısı mutlaka konulmalıdır. Böylece, şuan talep etikleri SMS ücreti indirimi bir yana, en azından kullandıkları kadar fatura öderler ve mağdur olmazlar'' diye konuştu. 
ENGELLİ DERNEKLERİ NE DİYOR?
  Türkiye İşitme Engelliler Derneği Genel Merkezi yetkileri ise işitme engellilerin birbirleriyle olan iletişimin neredeyse tamamını SMS ile sağladıklarını belirtiyorlar. 
Genel Merkez'de çalışanlar arasındaki iletişimin bile yüzde 90 SMS ile yapıldığına dikkati çeken yetkililer, ''Kısa mesaj ücretleri sesli görüşmelere göre çok pahalı, indirim yapılacaksa görüşmelerde olduğu gibi SMS'de de yapılmalı. Bazıları için hobi olan SMS iletisi bizim için ihtiyaç, engellilere SMS indirimi yapılırsa çok seviniriz'' dedi. 
Türkiye Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Ahmet Cantürk ise SMS iletişimine işitme engelliler kadar olmasa da görme engellilerin de ihtiyaç duyduğunu belirtti. 
''Aslında SMS iletişimi tüm engelliler için artık bir zorunluluk haline geldi'' diyen Cantürk, şunları söyledi: 
''Konuşamayan bir engelli 20 metre uzaklıkta sırtı dönük kişiye ancak SMS göndererek iletişim kuruyor. Daha önce GSM operatörlerinin, engellilere yönelik tarifeleri vardı ancak bu kampanyalar, herkese yönelik yeni kampanyaların gerisinde kaldı. SMS, tüm engelliler için gerekli hale geldiğinden tüm engellilerin cep telefonu iletişimine ödediği para, normal insanlara göre daha ucuz olmalı...''
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.