Isı ölçerle tasarruf

Isı ölçerle tasarruf

Doç. Dr. Mete Kalyoncu, merkezi sistemlerle ısınan binalarda ısı ölçer cihazlarının kullanılmasının zorunlu hale geldiğini belirterek, bu sistemle enerji tasarrufunun artacağını söyledi

Doç. Dr. Mete Kalyoncu, merkezi sistemlerle ısınan binalarda ısı ölçer cihazlarının kullanılmasının zorunlu hale geldiğini belirterek,  bu sistemle enerji tasarrufunun artacağını söyledi

 

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Doç.Dr. Mete Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada merkezi sistemle ısınan binalarda ısı ölçer cihazının kullanımının zorunlu hale geldiğini belirterek, bunu kullanmayanlara ise cezai işlem uygulanacağını açıkladı.

Enerji kullanımında bazı yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini ve bu düzenlemelerin mevzuatlarla zorunlu hale getirildiğini vurgulayan Doç. Dr. Mete Kalyoncu, "Binalarda enerji giderlerinin minimum düzeye indirilmesi için 2 Mayıs 2007 tarihinde 'Enerji Verimliliği Kanunu', 14 Nisan 2008 tarihinde yayınlanan 'Merkezi Isıtma ve Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik'  yayımlanmıştır. 25 Ekim 2008 tarih ve 27035 sayılı 'Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik' gereğince bazı kuruluşlar için enerji yöneticisi görevlendirilmesi zorunlu hâle gelmiştir. Bunların yanında 05 Aralık 2008 tarihinde “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” yayımlanmış ve bu yönetmelik 05 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bugün uygulanmakta olan bu mevzuatların temel amacı israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, çevrenin korunması ve en önemlisi yukarıda da belirtildiği gibi dünyada azalan enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasıdır" dedi.

ISINDIĞIN KADAR ÖDE DÖNEMİ BAŞLADI

Yeni kanunla ısındığın kadar öde sistemi başladığını dile getiren Doç. Dr. Kalyoncu, " 2 Mayıs 2007 tarihinde yayınlanan Enerji Verimliliği Kanunu gereği, merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu uygulama 02 Mayıs 2012 tarihi itibariyle bütün merkezi sistemli binalarda zorunlu hale gelmiştir. Merkezi sistemlerde ısı ölçer cihazlarının kullanımıyla “ısındığın kadar öde” sistemi başlamıştır. Böylece kim ne kadar ısı kullanıyorsa o kadar ödeme yapacak, ısı üretimi daha verimli hale gelecektir" diye konuştu.

SORUMLULUK BİNA YÖNETİCİLERİNDE

"Bu uygulama bina yöneticilerine de birtakım sorumluluklar getirmektedir" diyen Kalyoncu, şunları söyledi: "Bina yöneticilerinin bu sistemin uygulanmasıyla ilgili yönetim planlaması yapması, bu plan çerçevesinde kat maliklerini bilgilendirmesi gerekmektedir. Bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi, yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketleri, ısı veya sıhhî sıcak suya ilişkin tüketimleri aylık veya belirli dönemlerde ölçmeli ve bağımsız bölüm kullanıcılarına ait gider paylaşım belgelerini düzenlemelidir. Yönetmelik hükümlerine uygun hareket etmeyerek ısı ölçer sisteminin uygulanmasını sağlamayanlar sorumlu olacak ve bu kişiler hakkında kanuna muhalefet suçundan cezai işlem uygulaması yapılacaktır. Enerji kaynaklarının azalması ve israf edilerek gereksiz kullanılması ülkemize, dolayısıyla bizlere büyük zarar vermektedir.  Enerji tasarrufunun sadece iki lambadan birinin söndürülmesi ya da elektrik kesintileriyle değil, teknolojinin doğru seçimiyle ilgili olduğu günümüzde yeni uygulamalarla ilgili vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi zaruridir. Site yöneticilerinin böylesi önemli bir konuda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmamaları önümüzde duran en önemli sorun olarak görünmektedir. Mevzuatların bilinçsizce uygulanması, enerji verimliliğine gerekli önemin verilmemesi halinde, enerji israfından kaynaklı birçok sorunla karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır."

HABER MERKEZİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.