'İşçi Sağlığı, İş Güvenliği İktidar Tarafından Ciddiye Alınmayan Bir Konu'

'İşçi Sağlığı, İş Güvenliği İktidar Tarafından Ciddiye Alınmayan Bir Konu'

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, İstanbul’da 10 işçinin ölümü ile sonuçlanan asansör kazası nedeniyle yaptığı açıklamada, “Mevzuat yetersiz, uygulama ve denetim yetersiz. Türkiye’deki...

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, İstanbul’da 10 işçinin ölümü ile sonuçlanan asansör kazası nedeniyle yaptığı açıklamada, “Mevzuat yetersiz, uygulama ve denetim yetersiz. Türkiye’deki işçi sağlığı, iş güvenliği meselesi iktidar tarafından ciddiye alınmayan bir konudur. Öncelikle oradan başlanması gereklidir.” dedi.

Oda konferans salonunda basın toplantısı düzenleyen Mart, 10 işçinin hayatını kaybettiği Torunlar Holding’in Mecidiyeköy şantiyesinde meydana gelen iş kazası ile ilgili açıklamalarda bulundu. İş sağlığı ve güvenliği kanununun yürürlükte olduğu 2013-2014 yıllarında iş kazaları ve ölümlerin azalmadığına dikkat çeken Mart, her gün iş kazası soncu yaşamını kaybeden 5 işçiden 2’sinin inşaat çalışanı olduğunu kaydetti.

“KAZA, RANT POLİTİKASININ SOMUT ÖRNEĞİ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görevinin ölümleri saymak ve sonrasında işyerlerine müfettiş göndermek değil, kazaların önlenmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Mart, "Mecidiyeköy’deki iş cinayeti, ülkemizde egemen olan rant politikasının somut bir örneğidir. Zira büyükşehirlerdeki arsalar, AKP yandaşlarına tahsis edilmekte, imar planları sürekli değiştirilmekte, bu arsalar üzerinde rezidanslar yükseltilmekte, son yıllarda yükselişe geçen inşaat sektörü baronlarına iktidar tarafından devasa olanaklar sunulmakta, rant yandaşlar tarafından paylaşılmaktadır.” dedi.

“VİNÇLERDEN BİRİ ARIZALIYDI, KAZA YAPAN İSE SIK SIK ARIZA YAPIYORDU”

‘TOKİ tarafından projelendirilip özel sektöre devredilen alanlarda binalar yükselirken gözetilen tek hususun azami kar ve inşaatın bir an önce bitirilmesi’ olduğunu ifade eden Mart, şöyle devam etti: “İnsan canının maalesef hiçbir önemi bulunmamaktadır. Örneğin söz konusu işyerinde 24 saat aralıksız yoğun çalışma yürütüldüğü kamuoyuna yansımıştır. Yoğun çalışma temposu nedeniyle çalışanların sağlıkları bozulmakta iş kazalarına uğramakta ve iş ekipmanları da yoğun çalışma temposuna dayanamamaktadır. Nitekim kazanın meydana geldiği inşaat vincinden, yani cephe asansöründen işyerinde üç tane bulunmaktadır. Bunlardan biri uzun süredir arızalı durumdadır. Ve işçiler, kazanın meydana geldiği inşaat vincinin son yollarda sürekli arızalandığını belirtmişlerdir.

Mart, kazaları oluşturan sebepleri üç maddede şöyle ifade etti: “Mevzuat yetersiz, uygulama ve denetim yetersiz. Türkiye’deki işçi sağlığı, iş güvenliği meselesi iktidar tarafından ciddiye alınmayan bir konudur. Öncelikle oradan başlanması gereklidir. Mevzuatın yeniden ele alınması gerekiyor, uygulamanın sıkı takibi ve uygulandığının denetiminin de mutlaka yapılması gerekiyor.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.