İran'a 1 Milyon Tl'lik Hayali İhracat Engellendi

İran'a 1 Milyon Tl'lik Hayali İhracat Engellendi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, İran’a yapılması planlanan hayali ihracatın önüne geçti. İran’a çıkış yapmak üzere Gürbulak Gümrük Sahası'na gelen ihracat eşyası...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, İran’a yapılması planlanan hayali ihracatın önüne geçti. İran’a çıkış yapmak üzere Gürbulak Gümrük Sahası'na gelen ihracat eşyası yüklü 4 kamyonu inceleyen ekipler, kamyonların sistemdeki ağırlık oranlarında olmaması üzerine şüphelendi. İncelemeler sonucu kamyonların masa örtüsü ve nevresim takımı yüklü olduğu ve malları kaçak olarak yurt içine bıraktıkları öğrenildi. Gümrük ekiplerinin dikkati sonucu 1 milyon TL kamu zararının önüne geçildiği belirtildi.

    Gürbulak Gümrük Sahası’nda 4 adet kamyonda yapılan detaylı inceleme ve araştırma neticesinde İran’a yapılması planlanan hayali nevresim ve masa örtüsü ihracatını engelleyen ekipler, X-Ray taraması sonucu, kamyonlardaki eşyanın beyana uygun olmadığını tespit etti.

    Gümrük ve pasaport çıkış işlemleri tamamlanan ve İran’a çıkış yapmak üzere Gürbulak Gümrük Sahasına gelen 4 adet ihracat eşyası yüklü kamyon, Gümrük Muhafaza ekiplerinin refakatinde X-Ray’e sevk edildi. Kamyonların, yapılan taramasında, dolu olması gerektiği fakat kamyonların içinde az miktarda koli olduğu belirlendi. Detaylı incelemede, araçların 29 bin 900 kilo ile 30 Bin 950 kilo arasında olması gerektiği, ancak yapılan tartımlarda 9 bin 200 kilo ile 9 bin 500 kilo arasında olduğu ortaya çıktı.

    Kamyonların sistem üzerinde yapılan kontrollerinde eşyalara ilişkin fatura bedellerinin X-Ray görüntüsü ile örtüşmediği tespit edildi. Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğü’nden yüklenen eşyanın beyan edilen miktarı ve cinsinin 82 bin 666 kilo ağırlığında masa örtüsü ve nevresim takımı cinsi eşya olduğu, ancak kamyonlardaki eşyanın gerçek ağırlığının ise bin 450 kilo olduğu belirlendi. Yani ihracat beyannamelerine göre 81 bin 216 kilo ağırlığındaki eşyanın eksik olduğu ve yurt içerisinde bırakıldığı tespit edildi.

    Yapılan tespitlerde engellenen kamu zararının toplam değerinin 951 bin 183 TL eşya ve 87 bin TL de olayda kullanılan araçların değeri olmak üzere toplam 1 milyon 38 bin TL olduğu belirlendi.

Hayali ihracat olayı ile ilgili olarak biri şirket sahibi olmak üzere 7 kişi hakkında Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.