İran-Irak Savaşı’nın adı; Mukaddes Savunma Savaşı

İran-Irak Savaşı’nın adı; Mukaddes Savunma Savaşı

Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan, İran izlenimlerine devam ediyor.

İran sekiz yıl süren İran-Irak savaşını ve etkilerini sürekli ülke kamuoyunda sıcak tutmaya çalışıyor. Gezdiğimiz caddelerde büyük bulvarlarda savaşta şehit olan İran askerlerinin dev posterlerini görmek mümkün. Isınan Ortadoğu coğrafyasında İran savaştaymış gibi refleksler geliştirmiş. Tahran'da çok büyük bir alanı “Mukaddes Savunma Müzesi” olarak tanzim etmiş. Modern mimarinin izlerini taşıyan müzede, İran-Irak savaşı sırasında Irak'tan ele geçirilen tanklar, helikopterler, savaş araçları ve hatta İran tarafından vurulmuş Irak'ın savaş uçakları da sergileniyor. Yetkililer, “Mukaddes Savunma” isminin ise, Irak'ın savaşı başlattığını, İran'ın da bu savaşta kendini savunduğu için müzeye bu adı vermişler.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Bu alan çok titiz ve güzel hazırlanmış devasa boyutları olan kocaman bir park aslında. Her köşesinde savaşın izleri var. İran'ın kendi ürettiği tankları ve dünya kamuoyunu uzun süre meşgul eden füzeleri de burada sergileniyor. İran karadan karaya fırlatma özelliği olan bu füzelere Kur'an ayetlerinden isimler koymuş. Zil-zal, Ebabil, Naziat, Sad bunların bazıları. Ayrıca, Kahhar füzeleri de burada sergileniyor. İran'ın ilk uzaya uydu gönderdiği Simon Füzesi de tüm heybetiyle alanın ortasında dikiliyor. Hava kararmak üzereyken Mukaddes Savunma Müzesi’nden çıkıyoruz. Rehberimiz Türkiye'nin İran'a doğalgaz karşılığında altın ödediğini hatırlatarak, ABD şimdide İran'a karşı altın ambargosu koyduğunun altını çiziyor.

Türkiye, doğu komşusu İran’dan her yıl yaklaşık 10 milyar metreküp doğalgaz satın alıyor. İran, doğalgaz alımı karşılığı yapılan ödemeleri nakit olarak ülkesine aktaramadığı için altına çevirerek ülkesine taşıyor. Türkiye’nin dış ticaret dengesinde önemli bir iyileşme sağlayan İran’a altın ihracatı bu ay açıklanan yeni yaptırım paketiyle adeta imkansız hale geldi. 6 Şubat’ta açıklanan yeni kararlar Türkiye-Dubai-Tahran hattında işleyen altın ticaretini tamamen bitiriyor. ABD yönetiminin bu tavrı Ankara’da büyük sıkıntı yaratırken, taraflar ödeme yöntemi konusunda müzakerelere başlamışlar. Yolda bunları dinlerken aracımız hızla, ambargo yıllarında bir nevi dünyaya meydan okuma adına İranlı Mühendisler tarafından yapılan dünyanın en yüksen 6. binası Milad Tower Borj-e Milada doğru devam ediyor.

Milad Kulesi, Tahran Uluslararası İletisim Merkezi’nin (Yademan) bir parçası, bu merkezin diğer önemli bölümleri 5 yıldızlı hotel, Dünya Ticaret Merkezi’nin komplexi, Uluslararası Toplantı Merkezi.

Milad Kulesi 435 M irtifayla, dünyanın 6. ve Ortadoğu’nun 1. uzun İletişim Kulesi ve dünyanın 16. en uzun yapısı, bu kulenin üstünde yer alan yapı dünyanın (kule içinde yer alan) en yüksek ve 16 bin metre kare ve 12 katla dünyanın en büyük kule yapısı. Bu yapıda şehri görmek için kapalı ve üstü açık salonlar, VIP restaurant, dönen restaurant, kafeterya,  sanat galerisi, Tv ve telekominikasyon  bölümleri var.
Ayrıca kulenin ayak kısmında da 6 katlı bir yapı var.

Bu kulenin yapımı 11 yıl sürmüş ve 200 Milyon $ harcanmış.  Şimdi Tahran ve İran'ın yeni sembolü.  Milad kulesinin mimari Dr. Mohammad Reza Hafezi. Kuleyi yapan firma Yademan Sazeh Co. 

KULE İLE İLGİLİ İLGİNÇ NOTLAR
    
•    315 M olan beton kısmı 105 katlı bir yapıyla eşit uzunlukta, kulenin anten kısmı 40 katlı bir binayla eşit
•    Yapının ağırlığı 161.000 ton ve 3578 tankın ağırlığıyla eşit
•    Yapının loby kısmı 3 ve gökteki yapıda 2.5 futbol sahasına eşit alana sahipler.
•    230 Km kablo ve 25 Km boru bu kulenin yapımında işlenmiş.
•    Bu kuleyi yapan mühendislerin yaş ortalamaları 31 imiş.  
•    Kulenin tepesinde çalışan isçiler zaman zaman -37 derecede soğukta çalışmışlar.
•    Üst kısma çıkan asansörler her saniyede 7 M yükseliyorlar.

YARIN : SELÇUKLU'NUN BİR DİĞER KADİM BAŞKENTİ İSFEHAN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.