İran İle Tacikistan 9 Anlaşma İmzaladı

İran İle Tacikistan 9 Anlaşma İmzaladı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tacikistan'da resmi temaslarda bulunuyor. Tacikistan'ın ev sahipliğinde yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi öncesinde Duşanbe'ye gelen Ruhani, Devlet Başkanı İmamali Rahman tarafından resmi tören...

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tacikistan'da resmi temaslarda bulunuyor. Tacikistan'ın ev sahipliğinde yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi öncesinde Duşanbe'ye gelen Ruhani, Devlet Başkanı İmamali Rahman tarafından resmi tören ile karşılandı. 9 Eylül'de beklenen Ruhani, 17 saat gecikmeli olarak Duşanbe'ye geldi. Rahman ve Ruhani baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Resmi görüşmeler sonrasında 9 işbirliği anlaşmasına imza atıldı. Tacikistan ile İran arasında güvenlik alanında işbirliği anlaşmasın yanı sıra yasadışı uyuşturucu ticareti ve uyuşturucu kullanımı karşı mücadele işbirliği anlaşmaları imzalandı. Ayrıca, dışişleri bakanlıkları, turizm, sağlık gibi alanlarda anlaşmalar parafe edildi.

Resmi görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Tacikistan'ın güvenliğinin İran'ın güvenliği olduğunu söyledi.

Tacik lider Rahman ise İran ile imzalanan anlaşmaların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için çalışacaklarını söyledi. Rahman, bugüne kadar ülkeler arasında 100'ün üzerinde işbirliği anlaşmasının imzalandığını belirtti.

LİDERLER ELEKTRİK SANTRALİNİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRDİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, video konferans aracılığıyla Tacikistan'ın Vahş nehri kıyısında inşa edilen Sangtud-2 hidroelektrik santralinin açılışını gerçekleştirdi. İran tarafından sağlanan 180 milyon dolar ile inşa edilen sözkonusu santral, ülkenin elektrik üretiminini yıllık kapasitesinin 1 milyar kilovat/saate çıkarılmasına önemli katkı sağlayacak. Ayrıca, Tacikistan'ın sonbahar ve kış döneminde çektiği elektrik sıkıntısını yüzde 15'e kadar indirecek. Sözkonusu santral 12,5 yıl İran tarafından idare edilecek ve daha sonra Tacik yönetimine teslim edilecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.