İntikam senaryoları çoğaldı
Türkiye'deki diziler son zamanlarda değişime uğradı. Bir dönemlerde ağalık senoryolarının işlendiği dizilerde, son dönemlerde aşk, yasak aşk konuları işlenirken artık, intikam konulu temalar işlenmeye başlandı. Özellikle gerçek kimliklerin saklanarak, farklı kimlikler ve oyunlar ile intikam duygularının işlendiği diziler, bu zamanda daha da çoğalmaya ve izlenmeye başlandı.
PAYLAŞIM OLMAZSA, SORUNLAR BÜYÜYOR
Psikolog İlhan Özdemir, insanların başına gelen olumsuz durumları kendi iç dünyasında çok daha farklı şekilde biçimlendirebildiğini söyledi. Özdemir, toplumun batıya özenen bir yapıya sahip olmasından dolayı beraberinde birçok problemin ortaya çıktığını belirterek, “Bireylerin globalleşen dünyada bireyselleşen bir hayat istemesi, birçok problemi beraberinde getiriyor. Bireyselleşen insan yalnız kalmaya başlıyor. Ne hayattaki güzellikleri ne de dertleri, sıkıntıları yakınlarıyla paylaşabiliyor. Başına gelen olumsuz durumları ve başkalarından gördüğü, istemediği tepkileri kendi iç dünyasında çok daha farklı biçimlendirebiliyor. Halbuki dostlarıyla ya da yakınlarıyla paylaşabilse, göremediği olumlu yönleri görebilecek ya da ufak tefek olumsuzlukları gereksiz yere büyütmekten kurtulabilecektir” dedi.
İNSAN KENDİNİ TELEVİZYON İLE İÇSELLEŞTİRİYOR
İnsanların kendilerine yapılanların karşılıksız bırakmama isteği içinde olduklarını dile getiren Özdemir, televizyon dizilerindende de bu tür senaryoların görüldüğü zaman, insanın o diziler ile kendini içselleştirdiğini belirtti. Psikolog Özdemir, “Kendisine yapıldığını düşündüğü haksızlıkları karşılıksız bırakmama isteğine sahip olan birçok insan var. Bu insanlar etrafında ya da televizyon ekranında benzeri durumları gördüğünde ve bir de senaryonun kendisinin yapmak isteyip de yapamadığı şekilde ilerlediğini gördüğünde bunları içselleştiriyorlar. Televizyon programları da arz talep dengesinde şekillendiği için şuan ekranlarda bu tip dizi ve filmler çoğalmakta. Bunlar bize bir işaret olmalı ve problemin teşhis ve tedavisi için gerekli mercileri ve tüm insanları harekete geçirmeli” diye konuştu.
AKRABA ZİYARETİ TELEVİZYON İÇSELLEŞMESİNDEN KURTARIR
Devletin bu konuda gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini ifade eden Özdemir, bireylerin de kendine düşen görevleri yapması gerektiğini hatırlattı. Psikolog İlhan Özdemir, şunları kaydetti: “Televizyon dizilerindeki bu tür senaryolar için devlet gerekli düzenlemeleri yapmalı ve insanlar arası sıcak iletişimleri arttıracak etkinlikler gerçekleştirmeli. Ayrıca her birey kendine düşen görevi yaparak yakınları ile daha çok temasa geçmeli, ilişkileri koparmamalıdır. Günümüzde en çok ihmal edilen eş-dost ziyaretleri bu işin çözümü için en pratik yolların başında gelir.”
MUSTAFA ÖZÇELİK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.