İnternet Özgürlüğü Masaya Yatırıldı

İnternet Özgürlüğü Masaya Yatırıldı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları internet ve basın özgürlüğünü düzenlenen bir toplantı ile ele aldı. Toplantıda, Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü konusunda Çin, Rusya ve İran...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları internet ve basın özgürlüğünü düzenlenen bir toplantı ile ele aldı. Toplantıda, Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü konusunda Çin, Rusya ve İran gibi ülkelerin kulübüne katıldığı vurgulandı. TİB ve MİT’e verilen yetkilerin de bu anlamda kısıtlayıcı anlayışı ortaya koyduğu belirtildi.

TGC, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler, Alternatif Bilişim Derneği, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü, internet ve medyaya getirilen yasaklara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve diğer kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıda yeni internet yasası, MİT’in özel bilgilere ulaşabilmesi için çıkarılan yasalar ve TİB’in durumu ele alındı. Özellikle internet haberciliği ve sosyal medyaya yönelik baskıya vurgu yapıldı. MİT’e çok büyük yetkilerin verildiğine dikkat çekilerek, Türkiye’deki yabancılar da dahil herkesin bilgilerine kısa sürede ulaşma kabiliyeti kazandığı belirtildi. MİT’in hesap verebilme mekanizmalarına da darbe vurulduğu kaydedilen toplantıda, Facebook, Twitter gibi şirketlerin kullanıcıların haklarını koruması gerektiği belirtildi.

Katılımcılar Türkiye’de düzenlenen İnternet Yönetişim Forumu ile Türkiye’nin internete karşı tutumu arasında bir ironi olduğunu dikkat çekerek, Türkiye’nin internet ve ifade özgürlüğü konusunda kötü bir sicile sahip olduğunu dile getiri. Özellikle merkez medyanın hükümetle olan çıkar ilişkisinden dolayı, birçok gazetecinin de işine son verildiği, farklı ses ve görüşe tahammül edilmediği vurgulandı.

Yolsuzluk soruşturmaları, MİT TIR’ları gibi konularda mahkeme kararı ile haber yapmanın önüne geçildiğinin açıklandığı toplantıda, Türkiye’nin Çin, Rusya ve İran gibi bir ülke olma yolunda olduğu belirtildi. Türkiye’nin çok az sayıda ülkenin yer aldığı bir kulüben içine girdiğine dikkat çekildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Önderoğlu, “Türkiye son 6 ayda kamu özgürlükleri bakımından idareye çok daha fazla yetki vermiş durumda. TİB ve MİT’in yetkilerinin genişletilmesi zaten bunun bir parçası. İnternet özgürlüğünde de hukuk devletinden uzaklaşılan bir süreç yaşıyoruz. Yasaların ikincil öneme itildiği özgürlüklerin siyasi çatışmalara göre ancak yaşayabildiği 15 yıldır AB müzakereleri çerçevesinde hala demokratik standartları oturtamadık.” şeklinde konuştu.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise, “Türkiye internet konusunda göreceli özgürlükler arasında yer alıyor. İnternete her türlü müdahale basın özgürlüğü açısından gazetecileri bire bir etkiliyor. Basın ve ifade özgürlüğü 3 telem ülke üzerinden yükseliyor: Haberleri bilmek, habere ulaşmak, eleştirmek ve yorumlamak, serbestçe haberleri yayabilmek. Bir ilkenin engellenmesi o ülkede basın ve ifade özgürlüğünün olmadığını gösterir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.