İnsana insanlığını hatırlatan bir eser

İnsana insanlığını hatırlatan bir eser
Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, şartsız ve tarafsız okuyanlar için Mesnevi'nin, içinde çok değerli bilgiler bulunan, insana kendi insanlığını hatırlatan bir eser olduğunu söyledi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler (SÜMAM) tarafından SÜ Alaaddin Keykubat Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Mesnevi'yi Okumak'' konulu panelde, Mesnevi'nin 25 bin 600 beyit ile insanlığı aydınlatan, ona doğru yolu öğreten büyük bir eser olduğunu vurguladı. 
Mesnevi'nin günümüzde sadece Türkçe'ye değil dünyanın hemen her diline tercüme edildiğini ifade eden Şimşekler, şunları kaydetti: 
''Tam metin olarak da Mesnevi 16 dünya diline tercüme edilmiştir. 750 yıllık bu eserde insanlar bir şeyler buluyorlar ki okuyorlar. Bugün Mesnevi okuma geleneği halen sürdürülüyor. Eskiden Mesnevi okuyan kişi Mevlevihan olarak anılırdı ve Mevlevilikte üstün bir yeri vardı. Bugün de birçok şehirde bu okumalar devam ediyor. Şartsız, tarafsız okuyanlar için Mesnevi, çok değerli bilgilerin olduğu bir eser, içinde insana kendi insanlığını hatırlatan bilgiler var. Mesnevi'ye yanlı bakan bazı kimseler ise içinde sadece hikayeler olduğunu söylüyor, onu anlayamıyor.'' 
Şimşekler, Mesnevi'yi anlayabilmek için sade, beyaz bir gözlükle objektif olarak okunması gerektiğini sözlerine ekledi. 
Panelde, daha sonra söz alan Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, ''Mesnevi'de anlatıcı, dinleyici, öğretici ile öğrenci ilişkisi'' konulu sunum yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.