İnsan Hakları Komisyonu, Cezaevleri Ve Sığınmacılara İlişkin Raporları Görüştü

İnsan Hakları Komisyonu, Cezaevleri Ve Sığınmacılara İlişkin Raporları Görüştü

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplandı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplandı. Komisyon, Adana'daki cezaevleri ile Suriyeli sığınmacıların barındığı Kilis ve Kahramanmaraş'taki çadır ve konteyner kentlerde inceleme yapan alt komisyonların raporlarını görüştü.

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Adana'daki 3 Ceza İnfaz Kurumu'nda yapılan incelemelere ilişkin hazırlanan rapor hakkında bilgi verdi. Şikayetler üzerine incelemelerde bulunduklarını dile getiren Türkmenoğlu, koğuşlara çat kapı girdiklerini ve her gruptan insanla görüştüklerini ifade etti. Cezaevlerinde su sorunu yaşandığını, ancak bunun çözülmesi için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Cezaevi personeliyle ilgili şikayetlerin azaldığını belirten Türkmenoğlu, çıplak arama uygulamasının ise rutin bir uygulama olmadığı kanaatine vardıklarını, bu konuda yoğun bir şikayet bulunmadığını vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise raporda Adana cezaevlerindeki sorunların detaylı bir şekilde sıralandığını söyledi. Adana Cezaevi İzleme Kurulu'nun bu sorunların varlığını reddettiğini ve komisyona yanlış bilgi verdiğini ileri süren Tanal, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, izleme kurullarının etkin çalışması için çaba harcadıklarını belirtti. Raporların soyut olduğunu ve detaya inmediğini, mağdurlarla konuşulmadığını dile getiren Üstün, bu konuda Adalet Bakanlığı'na birçok kez yazı yazdıklarını söyledi. Üstün, "Çalışsalar bizim işimizi yüzde 50-60 kolaylaştıracaklar. Kurulların görevlerini hakkıyla yapmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak ise Adana F tipi cezaevindeki sıcak su sorununu gündeme getirdi. Başkan Üstün de "Vali, belediye başkanı, başsavcı, cezaevi savcısı ve müdürü 5 adam bir araya gelip su sorununu çözemiyorsa biz mi çözelim? Bu Türkiye'ye yakışmıyor. Böyle bir iddiayı duymak bile istemiyorum. İşini yapmayanlar var. Bunun konuşulacak yanı yok." değerlendirmesinde bulundu.

Siyasi tutuklu ve hükümlülerin batı illerine nakledilmesinin ayrımcılık olduğunu, bu kişilerin aileleriyle görüşemediğini dile getiren Tanal'a AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Bingöl'deki cezaevinden firar eden 18 kişi arasında oğlunun katilinin de bulunduğunu hatırlatarak "Allah'tan yakalandılar. Ben oğlumu 6 yıldır görmüyorum. Katiller cezaevinden kaçıyorsa, ailelerinden uzak oluversinler." diyerek tepki gösterdi.

Mülteciler Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal ise Suriyeli sığınmacıların durumunu inceledikleri Kilis ve Kahramanmaraş'taki konteyner ve çadır kentlerdeki incelemelerine ilişkin rapor hakkında komisyona bilgi verdi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Adana'daki cezaevleri ve Suriyeli sığınmacılara ilişkin raporları kabul etti. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise raporlara muhalefet şerhi koyacaklarını açıkladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.