İngiltere ile genişletilecek STA'nın Türk tarım ürünlerine yeni kapılar açması bekleniyor

İngiltere ile genişletilecek STA'nın Türk tarım ürünlerine yeni kapılar açması bekleniyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşmasının (STA) genişletilmesinin özellikle Türk tarım ürünlerinin Birleşik Krallık pazarında erişim kapasitesini artıracağını söyledi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye ile İngiltere arasında Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma sürecini tanımlayan Brexit sonrası dönemde, ticaret akışının ve tedarik zincirlerinin korunması amacıyla 2021 yılında serbest ticaret anlaşması yürürlüğe girdi.

Anlaşmada yer alan "gözden geçirme" hükmü kapsamında, mevcut STA'nın ilave alanları içerecek şekilde genişletilmesi için 2022'de çalışmalara başlandı.

Bu doğrultuda genişletilecek yeni STA'nın yatırımlar ve ilave tarım tavizlerini içermesi, Türkiye ve İngiltere iş insanları için daha güçlü hukuki zemin hazırlaması bekleniyor.

"Mevcut STA, ihracatçılarımız için pazara erişimde güvence sağladı"

Bakan Bolat, AA muhabirine, mevcut STA'nın iki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin kesintiye uğramadan devam etmesine önemli katkıda bulunduğunu anlattı.

Anlaşmanın özellikle iki ülke iş insanlarının ticaret koşullarını korumalarına ve belirsizliklerin azalmasına imkan sağladığını dile getiren Bolat, şunları kaydetti:

"STA'nın 2021 yılında yürürlüğe girmesiyle Türkiye-Birleşik Krallık ticaretinde 2020'ye göre yüzde 15'e yakın bir artış gözlemlendi ve ilerleyen yıllarda ticaret hacmindeki bu seviye korundu. İhracatçılarımız için STA, mevcut pazara erişimlerini sürdürme konusunda önemli bir güvence sağladı. İkili ticaretin anlaşma kapsamında devam etmesi, Türk iş insanlarının Birleşik Krallık pazarına yönelik yatırımlarını daha güvenli bir zeminde sürdürmelerine ve olası risklere karşı hazırlıklı olmalarına katkı sağladı."

Bolat, iki ülkenin birbirini tamamlayıcı ticari özellikleri bulunduğuna işaret etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl itibarıyla 19 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Bolat, bu seviyenin 25 milyar dolara çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.