İlk hipofiz polikliniği

İlk hipofiz polikliniği
Hipofiz hastalarına bakmak üzere Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde Hipofiz Polikliniği hizmete girdi

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı bünyesinde hipofiz hastalarına bakmak üzere Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Hipofiz Polikliniği hizmete girdi

 

Konuyla ilgili bilgi veren Hastane Başhekimi Prof. Dr. Hamdi Arbağ; “İnsan vücudunda hormon salgılayan diğer bezler hipofiz bezi kontrolünde çalışmaktadırlar. Hipofiz bezinde gelişen hastalıklar diğer organ sistemlerini etkileyebilirler, bu yüzden hipofiz bezi hastalıklarının erken tanısı önemlidir, geç tanı konduğunda ise hayatı etkileyebilirler. Bu hastalıklar çok farklı bulgularla ortaya çıktığından hastaların değişik kliniklere başvurması nedeni ile tanı almaları gecikebilmektedir. Bu bağlamda Konya’da bir ilk olan Hipofiz polikliniğimizin çok önemli bir açığı kapatacağını düşünüyoruz. Özellikli tedavi ve takip gerektiren Hipofiz Hastalarımız, 2237000 numaralı randevu sekreterliğini arayıp, poliklinik için randevu alarak, ertesi gün en geç aynı hafta içinde muayene olabilirler” dedi.

HANGİ BELİRTİLER BU HASTALIĞIN İŞARETLERİDİR

Hipofiz bezi hastalıklarının, hipofiz hormonlarının aşırı salgılandığı durumlar (hipofiz tümörleri) ve hipofiz hormonlarının yeterli salgılanmadığı durumlar şeklinde iki grupta toplanabileceğini belirten Başhekim Arbağ, “Hipofiz bezinde aşırı hormon salgılanması iyi huylu tümörler nedeniyle olmaktadır. İyi huylu olmalarına karşın, aşırı hormon salgıladıkları için bu tümörler vücuda zarar verebilir. Hipofiz bezinden salgılanan hormonların eksiklikleri ve eğer tümör büyükse yakınından geçen göz sinirine bası yapması nedeniyle şaşılık, göz kapağı düşmesi, kısmi veya tam görme kaybı da gelişebilir” dedi.

Bunların giderilmesinde erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Arbağ, yüz hatlarında belirginleşme, dudaklarda kalınlaşma, çenede büyüme ve dişlerin aralarında açılma, ellerde, ayaklarda büyüme, aşırı terleme, yüksek tansiyon, aşırı kilo alma ile beraber vücut şeklinde değişme, yüzde yuvarlaklaşma ve kızarma, kollarda ve bacaklarda incelme, karında yağ toplanması, zor kontrol altına alınan şeker hastalığı ve yüksek tansiyon, kıllanma artışı, ciltte kolay morarma, karında çatlaklar, aşırı terleme, çarpıntı, halsizlik, kilo kaybı, sinirlilik, kadınlarda adet düzensizliği, göğüslerden süt gelmesi, erkeklerde cinsel işlev bozukluğu, vücut tüylerinde dökülme ve benzeri belirtileri kendinde gören vatandaşlar ile herhangi bir nedenle bilinen hipofiz yetmezliği olan hastaların polikliniğe başvurabileceklerini söyledi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.