İlk hac kafilesi uğurlandı

İlk hac kafilesi uğurlandı

Kutsal topraklara gidecek olan hacı adaylarını heyecan sardı. Konya'dan ilk hacı adayı kafilesi dün itibariyle kutsal topraklara uçtu.

Güle güle gidin

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hacı kafileleri ise 3 Eylül'de yola çıkacak. En yaşlı hacı adayı 85 yaşında, en genci ise 4 aylık bir bebek

Hac vazifesini yerine getirmek amacıyla kutsal topraklar yolculuk heyecanı dün başladı. Seyahat acentalarının kutsal topraklara götürdüğü ilk hacı kafilesi dün Suudi Arabistan'a uçtu. Özel şirketler 3 gün boyunca kutsal topraklara hacı adaylarını götürecek. Diyanet İşlerine bağlı hacı adayları ise 3 Eylül'den itibaren yola çıkmaya başlayacak. Türkiye’den bu yıl görevliler dahil 55 bin 540 kişi hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal toprakları ziyaret edecek. Konya’da ise 2 bin 500 civarında hacı adayı yola çıkacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 281 kişilik ilk hacı kafilesi Konya Havalimanı’ndan 3 Eylül akşamı düzenlenen törenle Cidde'ye uğurlanacak.

GERİ SAYIM BAŞLADI

İl Müftü Yardımcısı İbrahim Çayır, müftülük vasıtasıyla gidecek olan hacı adaylarıyla ilgili 1 ay kadar önce Konya merkez ve taşra ilçelerinde hac seminerlerinin düzenlendiğini söyledi. Seminerlerin 2 gün sürdüğünü hatırlatan Çayır, “Seminerlerde farklı hocalarımız; hac öncesi yapılması gerekenler, haccın manası, ruhu ve yapılış şekliyle ilgili Kabe maketimizin bulunduğu seminerlerde bilgiler verildi. Aynı zamanda slayt gösterilerinden de faydalanıldı. Geçtiğimiz haftalardan itibaren de kafile başkanlarımız ve grup hocalarımız belli oldu. Her kafile başkanı kendi hacı adaylarına ulaşarak yine Hacıveyiszade Camii’nde kafile toplantılarını yapıyor. Artık uçak saatleri de belli oldu. Hangi kafilenin saat kaçta gideceği belirlendi. Artık hacı adayı hangi kafile ve grupla gideceğini biliyor. Dualarla kardeşlerimizi göndereceğiz.  Kutsal topraklardan dönüşler ise Kurban Bayramı sonrası gerçekleşecektir” dedi.  Çayır, Konya’dan gidecek en yaşlı hacı adayının 85 yaşında, en gencinin ise 4 aylık bir bebek olduğunu ifade etti.

BEN BİLİRİM DEMEYİN

Türkiye'den normal şartlarda 70 bin hacı adayının kutsal topraklara gittiğini kaydeden Çayır, “Kabe'deki çalışmalardan dolayı sayı düşürüldü ve 55 bin kişi olarak belirlendi. 2007 yılında yazılanlar arasında da kura çekildi. Yarısı geçen yıl gitti. Bu yıl da diğer yarısı gitti. Böylece 2007 yılında yazılmış olan bütün hacı adayları kutsal görevlerini tamamladı” diye konuştu.

Hacı adaylarına çeşitli uyarı ve tavsiyelerde bulunan Çayır, “Adaylarımız kafile başkanı ve din görevlilerimizin sözünden çıkmasınlar. Hacı adaylarımız bu tavsiyelerin dışın çıkmasınlar. Her 45 kişiye 1 kafile başkanı düşüyor. Ben bilirim demeden görevlilerimizin yönlendirmelerine kulak verelim. Biz aynı zamanda öncelikle hacı adaylarımıza düzenlenen seminerlerde koruyucu hekimlik konusunda bilgilendiriyoruz” ifadelerini kullandı,

HASTALIKLARA KARŞI DİKKATLİ OLUN

Hacı adaylarına yapılan aşıların sağlık güvenliği açısından zorunlu hale getirildiğini belirten Çayır, “Aynı zamanda orada yemek yiyecekleri yer seçiminde dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz. Bazı hacılarımız ibadetlerini yaparken konakladıkları yerlerde yemeklerini yiyemiyor. Bundan dolayı dışarıda yemek yeme ihtiyacı duyuyor. Rastgele yerlerde köprü altı ve sokak kenarında mekanlarda yemek yememelerini tavsiye ediyoruz. Oturup kalkılan yerleri dikkat etmelerini ve özellikle umumi tuvaletleri mecbur kalmadıkça kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Tabi ki 3-4 milyon insanın bir araya geldiği yerde mutlaka böyle bir salgın hastalık gündemde olmasa bile bir takım hastalıkların olması doğaldır. Bu noktada öncelikle tedbir alıp, sonra da takdire rıza göstermek gerekir” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.