İlim ve irşada adandı

İlim ve irşada adandı

İkindi Sohbetleri’nde konuşan Av. Serdar Ceylan, “Hâdimî Hazretlerinin yaşadığımız coğrafyanın önemli bir şahsiyeti olduğunu ve Mecelle’nin yazılmasındaki katkıları münasebetiyle günümüz genç hukukçularına hâlâ önderlik etmektedir” dedi

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetleri devam ediyor. Bu haftaki programda Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Koçyiğit ile Merhaba Gazetesi Akademik Sayfalar Editörü, Araştırmacı Yazar Avukat Serdar Ceylan, “Muhammed Hadimi Hz. ve Osmanlı Hukukuna Katkıları” konulu konferansları ile konuk oldu. Açılış konuşmasını yapan Av. Serdar Ceylan, Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şubesi olarak bir yıldır, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından finanse edilen “Hadimi Hukuk Mektebi Projesi” kapsamında; Konya’daki hukuk fakültelerinde öğrenci olan 60 genç hukukçuya yönelik mesleki eğitim ve pratik uygulamalar yaptırmak, mesleklerine yönelik destek eğitimleri vermek ve gençlerin kişisel gelişimlerini desteklemeye yönelik eğitim programları düzenleyerek, milli manevi yönden gelişimlerine katkı sağlamak, kadim hukuk medeniyetimizle ünsiyetlerini artırmak, gençlerin mesleki, kişisel ve sosyal gelişimini desteklemek ve adaleti düstur edinen, görevlerinin bilincinde, özgüven sahibi ve iş hayatının zorluklarına karşı donanımlı gençler yetiştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

HADİMİ HAZRETLERİ ‘SEYYİD’DİR

Ceylan, Hadimi Hukuk Mektebi’nde İslam hukuku, Muhammed Hadimi Hz, Kadı Siraceddin Urmevi, Kadı İzzeddin, Kadı Mürsel gibi Konyalı hukukçuları, Ahmet Cevdet Paşa gibi önde gelen Osmanlı hukukçularını tanıttıkları Hukuk önderleri, Mecelle külli kaideler, Pratikte icra ve iflas Hukuku, Uygulamada Avukatlık sanık hakları ve müdafilik dersleri ile Arapça, İngilizce ve Osmanlı Türkçesi dersleri verdiklerini söyledi. Ayrıca her yıl Hadim ve Taşkent’te Hadimi Hukuk Mektebi Kampı düzenlediklerini ifade etti. Av. Ceylan, Hâdimî Hazretlerinin yaşadığımız coğrafyanın önemli bir şahsiyeti olduğunu ve Mecelle’nin yazılmasında da katkıları olan önemli bir hukukçu olması münasebetiyle de günümüz genç hukukçularına hâlâ önderlik ettiğini söyledi. Hadimi Hazretleri’nin eserlerinin Mecelle’ye kaynaklık ettiğini belirtti. Hâdimî Hazretlerinin Peygamber soyundan geldiğini ve “Seyyîd” olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yakup Koçyiğit de, Hâdimî medreselerinin 400 odaya ulaştığını, aynı anda bir dönemde 800 kişinin medrese eğitimi gördüğünü ve on binlerce öğrenci yetiştirildiğini ifade etti.

TOPLUM İSLAM AHLAKI İLE İNŞA EDİLİR

Ebû Saîd Muhammed el-Hâdimî’nin medrese âlimleri ile sûfîler arasında süregelen tartışmaların dışında kalarak hem geleneğe bağlı yetkili bir âlim ve müftü hem de bir tarikat şeyhi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yakup Koçyiğit, “Muhammed Hâdimî Hazretleri, tasavvufî tecrübeler nasslara uygun düşüyorsa kabul etmiş, düşmüyorsa reddetmiş ve ilmiyle amel etmeyi tercih etmiştir. Zâhir ile Bâtını, yâni medrese ilmiyle tekke hilmini mezcetmiş, bunu da hakkıyla temsil etmiştir” dedi.

Muhammed Hâdimî’nin ideal bir İslâm toplumunun ancak İslâm ahlâkıyla inşâ edilebileceğini savunduğunu belirten Koçyiğit, “Kendisi, toplumun ahlâkî seviyesini yükseltecek temel konulara yönelmiştir. Suizan hakkında bir risâle kaleme almış, hüsnüzannı esas alarak çevresine tavsiye etmiştir. Tekfir anlayışını tenkit etmiş ve bir kişinin kendisi açıkça beyan etmedikçe kâfir olarak yaftalanamayacağını söylemiştir. Yönetim çevrelerinden ve günlük siyasetten uzak durmuş; ilme ve talebe yetiştirmeye, eser telifine ve halkı irşad etmeye odaklanmıştır. Şan ve şöhretten uzak durmuş; sâde bir hayat sürmüştür” şeklinde konuştu. Hadimi Hukuk Mektebi talebelerinin de yoğun katılımda bulunduğu program sonunda konuşmacılara Eski Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu ile HUDER Konya Şubesi adına Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi İbrahim Ülker tarafından günün anısına hediye takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.