İlik Uyumu için HLA Doku Analizi
Organ ve kemik iliği nakillerinde uyum analizi yapmak için uygulanan , Human Lökasit Antijeni (HLA) 6 nolu kromozom üzerinde bulunan immun sistem tarafından tanınmasını sağlayan bir yapıdır. Son yıllarda özellikle anemi hastası çocuklar için uygun donör bulamayan aileler, 2. çocuğu dünyaya getirip, kordon bağından ilik nakli yapılmasına olanak sağlamaktadırlar.
Yalnız tüp bebek yöntemiyle uygun donör oluşabilmesi için; öncelikle 10-12 embriyo elde edilmesi gerekiyor. Bunun için anne adayından yeterli sayıda yumurta elde edilmesi gerekiyor. O yüzden yumurtlama için kullanılacak ilaçların dozu iyi ayarlanmalı. Elde edilen embriyolardan sadece%25'i uyumlu olur. Bu oran mutasyon analizini de içerirse %18 seviyesine düşmektedir. O yüzden ne kadar çok sağlıklı embriyo olursa çiftlerin şansı da o kadar artmaktadır.
İlk olarak 2011 yılında Fanconi Anemisi olan bir hasta için kullanılan bu yöntem, günümüzde başarıyla uygulanmaktadır. Özellikle lösemi ve aplastik anami gibi hastalıkların tedavisinde çok yaygın bir tekniktir.
Bu uygulamayı etik açıdan değerlendirenlerde mevcuttur. Bir çocuğun yaşaması için ikinci bir çocuğun yedek parça olarak dünyaya getirilmesine kimi gruplar karşı çıkmaktadırlar. Onların tartışmasının yanında, onlarca çocuk bu yöntem sayesinde iyileşip, hayatlarını sürdürmektedirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.