Ilgın'da vatandaşın direnişine destek oldular

Ilgın'da vatandaşın direnişine destek oldular

Ilgın'da vatandaşın kamulaştırma eylemine ve sitemine rağmen tarlalara iş makineleri önceki gün girdi. Konya'daki muhalefet partilerinin Milletvekilleri ve İl Başkanları da “Vatandaşın direnişine destek olacağız” dedi

Ilgın'ın Çavuşcugöl Mahallesi'nde yaşananlar, günlerdir Türkiye gündeminden düşmüyor. Muhalefet partilerinin Konya Milletvekilleri ve İl Başkanları, bölgeye düzenli olarak çıkarma yapıyor. Gerek vekiller, gerekse il başkanları bölge halkının sorunlarını dinleyerek, vatandaşa destek olmaya çalışıyor. Çavuşcugöl Mahallesi’nde 3 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun 165 metrekare sahada kömür üretim faaliyetlerini devam ettirebilmesi için acil kamulaştırma kararı alındı. Bu karar, bölge halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Köylüler, bu karara karşı olduklarını göstermek amacıyla eylem başlattılar ve kararı protesto ettiler. Bu gelişmelerin yaşandığı ilk günlerde köylüler gerek AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, gerekse o dönem Ilgın Kaymakamlığı görevini yürüten Yunus Fatih Kadiroğlu tarafından azarlandı. Köylüler, bütün tepkilerine rağmen, kendilerine kulak verilmediği konusunda da AK Parti'ye tepki gösterdi. Önceki gün Çavuşçugöl Mahallesi’nde kömür madeni için kamulaştırma kararına tepki gösteren bölge halkının tarlalarına iş makineleri girdi. Yüzlerce Jandarma ve çevik kuvvet polisi köy girişinde ve iş makinelerinin çalıştığı alanda geniş güvenlik önlemi aldı. İş makinlerinin tarlalara girmesiyle bazı vatandaşlar ağladı.

MAHKEME KARARININ BEKLENMESİ GEREKİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, bölgede açılacak olan kömür yatağının vatandaşı rahatsız ettiğini dile getirdi. 70'in üzerindeki arazi sahibinin arazilerinde kamulaştırmaların yapılma kararının olduğunu, vatandaşın da kamulaştırmayla ilgili endişeler taşıdığını ifade eden Şener, “Vatandaş, su kanalları ile ilgili bir problem olup olmayacağı konusunda endişeli. Kömür ocağının açılması durumunda hastalık kapma ve hastalığa yakalanma konusunda da köylüler endişeli. İktidarın bölgedeki sorunları ivedilikle gidermesi gerekiyor. Vatandaş da endişelerinin giderilmesi için birtakım girişimlerde bulunuyor ama uygulamaların gönül rızasına uygun gitmediğini de söylüyorlar. Vatandaş, muhalefet partilerinden ve medyadan destek bekliyor. Ben de iki kez gittim bölgeye. Mahkeme kararını beklemeden, kamulaştırma kararının verilmesi doğru olmamış” dedi.

3-2.jpg

KÖYLÜLERİN DİRENİŞİNE DESTEK OLACAĞIZ

Genç Saadet Konya Perşembe günü akşamı saat 20.00'da "ILGIN (Çavuşcu Göl) KÖMÜR MADENİ" ile ilgili Türkiye Geneli TT çalışması yaptı. #ÇAVUŞCUGÖLdahaÖNEMLİ hastagıyla yapılan çalışma büyük bir ilgi gördü. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdulkadir Karaduman da şunları söyledi: “ Konya Ilgın Çavuşcugöl Mahallesi’nde kömür madeni için tarım arazilerinin kamulaştırılmasına Ilgınlı vatandaşlarımız gayet doğal bir şekilde tepki göstermiştir. Bu protesto sonrasında köylüler, hakarete ve orantısız güce maruz kalmıştır. Konya Ilgın Çavuşcugöl’deki gelişmelerin yakından takipçisi olmaya devam edeceğiz. Çavuşcugöl’de yapılmak istenen kömür ocağına, tarım arazilerinin bertaraf edilmesine, suların kirletilmesine sonuna kadar direneceğiz. Çavuşcugöl’de açmak istedikleri kömür ocağı havayı ve suyu kirletecek, verimli tarım arazilerini kamulaştırarak köyü de yaşanılmayacak hale gelecektir. Köylülerin haklı mücadelesine omuz vermek için bu akşam Twitter’da, yarın da Çavuşcugöl’de olacağız. Kömür değil, insan. Bakın bölge halkı, bu toprakların ata toprağı olduğunu söylüyor. Toprakları kendilerinden sonra çocuklarına ve torunlarına bırakmak istiyorlar. Vatandaş, çocuklarının daha fazla zehirlenmesini artık istemiyor. Kaymakam, bir tabur asker göndererek, yolu açtıracağını söylemiş. Vatandaş da yolu kapatmaya devam etmiş. Çavuşcugöl Mahallesi sakinleri, sonunda ölüm olsa da topraklarını terk etmek istemiyor. Eylemleri sürerken, köylüler kaymakam tarafından hakarete maruz kaldılar. Millete hizmet etmek amacıyla görevlendirilen kaymakamın vatandaşı azarlaması asla kabul edilebilir değildir. Bu hakaretten sonra kaymakama yaptırımların uygulanmasını beklerken, kaymakam bir ile vali yardımcısı olarak atandı. Bu atama, vatandaşa küfürü bir ödül haline getirmektir. Mahallede vatandaşlar eylemlerle direnişini sürdürüyor. Tarım alanlarının kömür ocakları tarafından bertaraf edilmesini, suyun içilemez hale getirilmesine sonuna kadar direneceğiz. Köylülerimizin haklı mücadelesinin yanında olacağız.”

3-1.jpg

KÖYDEKİLER ZEHİRLENMEYE DEVAM EDİYOR!

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da şunları ifade etti: ''Köylü istememesine rağmen zorla atasından kalan toprağına el konulmuş. Burada binin üzerinde insanı zehirliyorlar. Ülkede resmen bir eşkıya düzeni kurulmuş. Pandemi sürecinde gıda üretiminin önemine vurgu yapanlar üreten çiftçinin mahsulünü biçip geçiyor. Bin kişinin yaşadığı köyde herkes hasta ve zehirlenmeye devam ediyor. Daha önce de bölgede yine maden çıkarmışlar ve tarım arazilerinde verim düşmüş. Böyle bir dünya yok. Biz bu zorbalığın son bulması için elimizden geldiğince mücadele edeceğiz. Herkes bilsin ki bu millet sahipsiz değil.”

3-3.jpg

VATANDAŞA TERÖRİST MUAMELESİ YAPILIYOR

Ilgın'a İl Başkanları ile birlikte çıkarma yapan Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Ömer Ünal da bölgede yaşananların 'iktidarın ben yaptım oldu mantığının' bir sonucu olduğunu söyledi. Ünal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İktidar olmak demek, vatandaştan kopuk olmak anlamına gelmemeli. Vatandaşın ekmek teknesi olan tarlaları kamulaştırmaya açmak çok yanlış bir tutum. Bölge halkı, gerçekten karara çok tepkili. Bugün Türkiye olarak pandemi sürecini yaşıyoruz. Bu dönem bize üretimin önemini gösterdi. Tarımın bu kadar önemli bir hale geldiği süreçte, tarım sahalarını başka amaca açmak gerçekten izahı olmayan bir durum. Bu sorunun çözülmesi gerekir. Tarımla uğraşmayan bazı insanların kamulaştırmaya rızası varmış. 'Bir kısmı karşı değil' diyerek, tüm herkesi yok görmek yanlış. Çünkü bu karara karşı çıkan vatandaşların hepsi ekerek, üreterek ekmek parasını kazanıyor. Gelecek Partisi olarak vatandaşa gösterilen terörist muamelesini de kabul etmiyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum