İlgi beklenenden yüksek

İlgi beklenenden yüksek

Bu yıl ilk defa öğrenci alımı yapacak olan İmam Hatip ortaokullarına ilgi beklenenden yüksek oldu

Bu yıl ilk defa öğrenci alımı yapacak olan İmam Hatip ortaokullarına ilgi beklenenden yüksek oldu. Dün itibariyle Konya genelinde kayıt yaptırılan öğrenci sayısı 7 bine yaklaşırken, tedbirlerin alındığı, öğretmen veya derslik açığı olmayacağı belirtildi

28 Şubat döneminde kapatılan İmam Hatiplerin orta kısmı yeni eğitim sistemi ile birlikte 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı’nda tekrar öğrenci alımlarına başladı. Konya’da İmam Hatip okullarının orta kısmına öğrencilerden ve velilerden yoğun ilgi var. Kayıtların yoğun olması İmam Hatip ortaokullarında ve liselerinde öğretmen açığının olabileceğinin akıllara getirse de İl Milli Eğitim Müdürlüğü, şu an hem merkezde, hem de ilçelerde derslik ve öğretmen açığının bulunmadığını bildiriyor.

7 BİN ÖĞRENCİ, 50 ORTAOKUL VAR

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Seyit Ali Büyük, Konya genelinde dün itibariyle yaklaşık 7 bin öğrencinin İmam Hatiplerin orta kısmına kaydının yapıldığını belirterek, “Net rakam olarak verecek olursak, İmam Hatiplerin orta kısmına şehir genelinde dün itibariyle 6 bin 624 kişi kayıt yaptırdı. Kayıtların 4 bin 624’ü Selçuklu, Karatay ve Meram ilçe merkezlerinde, 2 bini ise diğer 28 ilçede gerçekleşti. İmam Hatip ortaokullarının kayıtları halen devam ediyor” diye konuştu. İlçelerde yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde bir anket çalışması yaptıklarını söyleyen Seyit Ali Büyük, bu ankete dayanarak ilçelerde İmam Hatip ortaokulu açılmasına karar veriliyor. Şu ana kadar sadece Derebucak ilçesinde açıldığı halde hiç kayıt yapılmadı. Yalıhüyük, Halkapınar ve Tuzlukçu ilçelerinde ise yapılan çalışmalar neticesinde İmam Hatip ortaokulu açılmamasına karar verildi” diye konuştu.

Derslik açısından da sorun yaşanmayacağını söyleyen İl Milli Eğitim Müdür Vekili Seyit Ali Büyük, “Konya genelinde şu ana kadar 50 adet İmam Hatip ortaokulu açıldı. Bunların 15 tanesi merkezde, diğerleri ise ilçelerde. Dün itibariyle İsmil beldesi ile Meram’da İsmail-Adile Avcan İmam Hatip Ortaokulları’nın da açılması kararlaştırıldı” ifadelerini kullandı.

Konya’da İmam Hatip Lisesi ve ortaokullarının son durumunu değerlendiren Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz de, Konya’da İmam Hatip ortaokullarına velilerin çocuklarını kayıt ettirmede yoğun ilgisinin olduğunu söyledi. Öksüz, “

İmam Hatip ortaokullarına ve liselerimize kayıtlarda ciddi artış söz konusu oldu. Özelikle ortaokulların yeniden hayata geçirilmesi, liselerin önündeki katsayı ve alan uygulaması gibi engellerin ortadan kaldırılması ile birlikte milletimiz imam hatip ortaokullarına ve liselerine ciddi anlamda teveccüh gösterdi. Okullarımızın büyük kısmında kontenjanlar doldu.  Özellikle merkezi bölgelerdeki okullarımıza mevcut kapasitenin iki katında hatta iki katından daha yüksek başvurular meydana geldi çok şükür” dedi.

EK DERSLİKLER YAPILARAK SORUNLAR ÇÖZÜLEBİLİR

Konya’da ki İmam Hatip lisesi ve ortaokulları hakkında da bilgi veren Abdullah Ecevit Öksüz, “Merkezde uluslar arası İmam Hatip Lisesi de dahil olmak üzere 9 adet İmam Hatip lisesi, 13 adette İmam Hatip ortaokulu var. İlçeler ile beraber Konya’nın toplamda 48 adet ortaokulu, 26 adette imam hatip lisesi mevcut. Bunun yanında da bazı imam hatip liselerinin de Ankara’dan onayı bekleniyor. Çünkü İmam Hatip liselerimizde geçmiş dönemden beri derslik açığımız var. Bunu giderebilmek için bazı okullarımız ikili öğretim yapıyor. Bu da öğleyin okula gelen öğrencilerin akşam geç saatte okuldan çıkmasına neden oluyor” ifadelerin kullandı. Okullarda fazla öğrencilerin ders başı yapmasının sağlıklı olmayacağını söyleyen Öksüz, “Bazı okullarda75-76’yı bulan öğrenci sayısı var. Bu da eğitimin sağlıklı yapılmasına, kaliteli ders verilmesine engel oluyor.  Sınıf mevcutlarının aşağı seviyeye çekilmesi gerekiyor. Bu sorunların çözülebileceğine inanıyorum. Ek dersliği devam eden bazı okullarımız var. Konyalı halkımızı ve iş adamlarımızı da bu okullara yardım yapmaları konusunda hayra davet ediyoruz. Yeni İmam Hatip liselerinin yapılmasına da destek versinler” ifadelerini kullandı. İmam Hatip liselerine öğretmen açığı olabileceğine de değinen Öksüz, “İmam hatipler bu milletin mayası, sosyal huzurunun teminatıdır. Oralarda hem dini hem de dünyevi olan dersler veriliyor. Bu okullara halkımızın teveccühü çok daha yüksek oluyor. İmam Hatip ortaokullarının yeniden hayat bulması, İmam Hatip lisesi dışındaki okullarda Kur-an derslerinin, siyer-i nebi derslerinin ve temel dini bilgiler derslerinin seçmeli ders olarak okutulması ile birlikte özellikle meslek derslerinde öğretmen açığı olacak. Bunun da giderilmesi gerekiyor. İmam Hatip orta okullarına kadar 17 ağustos tarihine kadar ön kayıtları başlattı. ön kayıtlardan sonra mevcut normal kayıtlarda okullar açılıncaya kadar devam ediyor. Okullar açılmadan önce bu kayıtlar göz önüne alınarak, insan kaynakları planlaması yapılacak. Bu planlama ile İmam Hatip okullarımızın hiç birinde boş geçen dersler olmayacak” diye konuştu.

İMAM HATİPLİLERE İHTİYACIMIZ VAR

Katsayının kalkması ile birlikte İmam Hatiplilerin rahatlayacağını belirten Öksüz, “28 Şubat’tan önce İmam Hatipli öğrenciler üniversitelerin birçok bölümünde okuyabiliyordu. 28 Şubatın yapılmasının nen büyük sebeplerinden bir tanesi İmam Hatipliler olarak görülüyordu. Bu yüzden onların önünü kesmek için bu girişim yapıldı. Bunu nedeni İmam Hatipliler vatan ve millet sevgisi ile milletine hizmet etmek istemeleri ile birçok bölümde okuması idi. Dinini öğrenmiş bir doktora, mühendise bu millet alışmıştı. Böyle bir inançlı neslin yetişmesinden rahatsız olan insanlar orta okulların kapattı ve eğitim engelleri ile problemlerden problemlere sürükleyecek olan katsayı problemini getirdi. Bu katsayı problemine bu eğitim sezonunu sonunda son verildi. Birçok öğrencimiz bu uygulamanın kalkması ile birlikte tıp fakültelerine, mühendislik fakültelerine, hukuk fakültelerine gitti. Geçmişte bu öğrencilirimiz tam puan alarak Türkiye birincisi de olsa ilahiyat fakültesi dışında bir fakülteye yerleşemiyordu. Bu gerçeklere rağmen milletimiz imam hatip liselerine sahip çıktı oraların ayakta durmasını sağladı. Önümüzdeki yıllardan itibaren imam hatipli öğrencilerimiz artarak değişik üniversitelere gidecek” dedi. Toplumun İmam Hatipli öğrencileri ihtiyacı olduğunu söyleyen Öksüz, “Toplumun her kesiminde imam hatipli bir kardeşimiz ile karşılaşacağız. Çünkü Allahı bilen kendini bilir, kendini bilen Allah’ı bilir . Bunun için de dinin bilen inançlı kültürüne, değrelerine sahip bir neslin yetişmesi için toplumun her kesiminde bir imam hatipli olmasını benimsiyoruz” dedi.

MUSTAFA ÖZÇELİK

Ekleme: 16:50

Son Güncelleme: 18:28

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.