İlacı yazmayınca şiddete uğruyoruz

İlacı yazmayınca şiddete uğruyoruz

Konya Tabipler Odası Başkanı Dr. Faruk Aksoy, aile hekimlerine zorla ilaç yazdırıldığını yazmak istemeyen hekimlerin ise sözlü hakaret veya saldırıya uğradığını ileri sürdü.

Konya Tabipler Odası Başkanı Dr. Faruk Aksoy, aile hekimlerine zorla ilaç yazdırıldığını yazmak istemeyen hekimlerin ise sözlü hakaret veya saldırıya uğradığını ileri sürdü.

Tabipler Odası Konya Şubesi tarafından hekimlere yönelik şiddet kınandı. Oda binasında bir araya gelen doktorlar, özellikle aile hekimlerine yönelik fiili ve sözlü hareketlerin arttığını ileri sürdü.  “Aynı geminin içindeyiz” diyen doktorlar, hekim-hasta arasındaki tartışmalarda her iki tarafın da zarar göreceğini belirterek, şiddetin devam etmesinde karşısında sağlık hizmetlerinde aksamaların da olacağı noktasında uyarıda bulundular. Şiddetle ilgili toplantıya aile hekimlerinin sorunları da damgasını vurdu. 14 Haziran 2010 yılından bugüne kadar geçen sürede sadece ilaç yazmak zorunda kaldıklarını ve ilaç yazmadıklarında ise şiddete uğradıklarını ileri süren doktorlar, söylenildiği gibi yüksek miktarda maaş almadıklarını da dile getirdiler.

Konya Tabipler Odası Başkanı Dr. Faruk Aksoy, son bir hafta içinde hekimlere yönelik, hekimlik mesleklerine aykırı hastaların isteklerini yerine getirmedikleri için 2 aile hekimine karşı sözlü ve fiili hakarette bulunulduğunu iddia etti. Hekimlere yönelik şiddetin hiçbir zaman azalmadığını belirten Dr. Faruk Aksoy, şunları ileri sürdü: “Sağlıkta dönüşümde göz ardı edilen konulardan birisi de hekime olan davranış biçimlerinin hekimin çalışmasını artık engelleyecek derecede arttığı gerçeğinin artık kabul edilmesidir. Günlük hekimlik pratiğinde poliklinik, konsültasyon, ameliyathane gibi ortamlarda hekimlere ve sağlık personeline karşı sorgulayıcı ve gittikçe artan oranda tahkir edici işlemler meydana geliyor. Bu nedenle hasta hakları olduğu gibi hekim hakları kurulu da oluşturulmalıdır. Ceza Kanunda halen hekimleri şiddetten koruyacak yaptırımlar yoktur.”

Diğer yandan aile hekimlerine reçete yazma memuru sıfatının da yüklendiğini ifade eden Aksoy, “Aile hekimliği sisteminde ilk başlarda poliklinik sayısının artması, hastaların bilhassa ilaç isteklerinin yerine getirilmesi-birazda bu yönde teşvik edilmesi, eski sistemde direkt şikayet hatlarının gibi durumları ortaya çıkması herkesin bilgisindedir. Burada popülist politikalar uygulanıyor. Hekimlerin aldığı eğitimle alakası olmayan isteklerin her geçen gün artmaktadır. Bunların başında ise ilaç yazma işlemi gelmektedir. Hasta elinde bir ilaç ismi getirerek aile hekimine ‘şu ilacı’ yaz diyor. Bunun için bize gelmelerine yoktur zaten eczacılar her istenilen ilacı vermektedir. Hekim söz konusu ilacı yazmadığı için ise şiddette maruz kalmaktadır. Ayrıca bizim yüksek maaş aldığımız söyleniyor ancak böyle bir maaş almıyoruz. Bunun yanında ise gerçek doktorluk mesleğimizi bırakıp ilaç yazan memur oluyoruz. Burada yetkili merciler soruna çözüm getirmelidir. Aksi takdirde 1. Basamak Sağlık Hizmetleri giderek iyi hekimlik pratiğinden uzaklaşacaktır” dedi. 14 Mart Tıp Bayramında hekimler arasında sağlık hizmetlerinde yaşanan memnuniyetsiz oranını açıklayacaklarını aktaran Aksoy, hekimler arasında memnuniyetsizliğin giderek artamaya başladığını iddia etti. 

Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Mustafa Kalaycı ise ilk başlarda hekimler arasında hoş karşılanan aile hekimliği uygulamasının yavaş yavaş motivasyon eksikliğine yol açtığını ileri sürdü. Özellikle aile hekimlerine yönelik şiddetin önüne geçilmesi gerektiğini altını çizen Kalaycı, şöyle konuştu: “Hepimiz aynı geminin içindeyiz ve bu gemi batarsa hepimiz batarız. Buna rağmen hastalardan sürekli sözlü saldırılara maruz kalıyoruz. Bize zorla ilaç yazmamız isteniyor. Her gün 3-4 hasta ile ilaç yazma konusunda tartışma çıkıyor. Halktan gelen bu taleplere ise olumlu cevap vermediğimizde şiddete uğradığımız dahi oluyor. Bu noktada hekimler koruma altına alınmalıdır. Aksi takdirde sağlık hizmetleri sürekli ileriye değil geriye gidecektir.”

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.