İlaca zam yolda

İlaca zam yolda

İlaç fiyatlarının son dönemlerde çok düştüğünü söyleyen 5.Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, “Döviz kuru güncellemesinden kaynaklı olarak bir fiyat düzenlemesi yapılacak. Bu düzenleme sonrası yüzde 1,5-2 arasında bir fiyat artış olacak” dedi

5.Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, son günlerde ilaç fiyatlarına yüzde 10-20 oranlarında zam yapılacağı konusunda çıkan haberler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şu anda bir fiyat değişikliği var. Basında yüzde yirmiye yakın oranda bir zam olacağı yazıyor fakat bu doğru değil. Sadece döviz kuru güncellemesinden kaynaklı olarak bir fiyat düzenlemesi yapılacak. Bu düzenleme sonrası vatandaşa toplamda yüzde 1,5-2 arasında bir fiyat artış olarak yansıyacak” dedi.

Yapılcak zammın vatandaşın ilaç alımı noktasında çok fazla etkisinin olmayacağını belirten Karakap, şöyle konuştu: “İlaçların fiyatları son dönemlerde çok düştü. Bu aslında ilaçların bulunabilirliğini etkiledi. Bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor. 100-150 civarında ilaç piyasada yok yada az geliyor. Bunları vatandaşa ulaştırmakta zorluk yaşıyoruz. Maliyetler çok arttı. 300’ün üzerinde ilaçta fiyat düşüşü gerçekleşti. Maliyetler artarken fiyatlar düşünce sıkıntı oldu. En son güncellenen ilaç fiyatlarının belirlenmesindeki Euro döviz kuru 2,2 TL düzeyinde. Şu an baktığımız zaman Euro’nun 3,2 TL seviyesinde olduğunu görüyoruz. Hesaplanan bu kurda bir miktar artış oldu bu da yüzde 1,5-2 olarak yansıyacak.”

GÜVENLİK SORUNU YAŞIYORUZ

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ‘Eczacıların acil butonu talebi’ ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Karakap, konuşmasına şöyle devam etti: “Konya’da sık sık bu tür problemler yaşıyoruz. Gece nöbetlerinde güvenlik zafiyetleri yaşanıyor. Yoğun zamanlarda kapı dışında bekletmeye varacak kalabalıklar oluyor. Bu tür kalabalıkları gece nöbetlerinde,  mevsimler hastalıkların en yoğun yaşandığı 15-20 gün önce görmüştük. İnsanları -15-20 derecelerde dışarıda bekletmek bir çözüm değil fakat eczacılar da bir güvenlik sorunu yaşıyor. 24 saat açık bir eczanede gece 2-3’te eczaneye gelen bir insanın iyi veya kötü niyetli olduğunu bilemiyorsunuz. Birtakım sorunlar yaşandı ama biz bunları çok büyütmemeye çalışıyoruz. Örneğin geçtiğimiz günlerde gündüz vakti bir bayan eczacıya bıçak çekilerek reçetesiz satılmaması gereken ilaçlar ile ilgili bir zorlama yapılmıştı. Bazı insanlar reçetesiz satılamayacak ürünleri zorla almaya çalışıyorlar. Bizler bunları devamlı yaşıyoruz artık ritüele döndü. Emniyet Müdürümüz ile görüştük, belirli bölgelerde ekiplerin daha fazla dolaşmasını talep ettik ve yardımcı oldular. Şu an çok önemli bir sorunumuz yok.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum