‘İlaç kâbusu’na mola

‘İlaç kâbusu’na mola

Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının ardından karekodsuz ilaçlar 1 Haziran’dan itibaren de satılabilecek. Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, stoklar bitinceye kadar geçişin uzatılması gerektiğini vurguladı

Danıştay, İstanbul Eczacı Odası’nın başvurusu üzerine Sağlık Bakanlığı’nın 16 Mayıs’ta uygulamaya koyduğu, “Karekod genelgesinin” yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Danıştay’ın durdurma kararı ile, 1 Haziran’dan itibaren ‘karekodsuz ilaçların satılamaması’na ilişkin engel de ortadan kalktı. Genelgenin yönetmeliğe aykırı olduğu bildirildi. Yönetmelikte karekod uygulamasına geçiş sürecinin 31 Aralık 2010 olduğu hatırlatıldı. Karar, ilaçta 1 Haziran’da yaşanılması muhtemel bir krizin de önüne geçerken, karekod uygulamasının yıl sonuna kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.
TEVFİK GÖÇER: GERÇEKLE YÜZLEŞİLDİ
Danıştay’ın kararını değerlendiren Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının ardından karekodsuz ilaçların 1 Haziran’dan itibaren de satılabileceğini kaydetti. Karekod uygulamasının dar bir zamana sıkıştırıldığını hatırlatan Tevfik Göçer, “Biz altyapını yeterli olmadığını, eczanelerin hazır olmadığını meslek örgütleri olarak hep söylüyorduk. Hep muhalif olarak görüldüğümüz için sıkıntıların ilgili kurumlar tarafından da anlaşılmasını, gerçekle yüzleştirilmesini istedik. 16 Mayıs’tan itibaren yaşanan sıkıntılar haklı olduğumuzu ortaya koydu. İTS’nin onay kısmını iptal ederek çöken sistemi işletmeye çalıştılar. Bunların hepsi düzeltilerek dört dörtlük hale getirilerek piyasaya çıkartılsa gerçekten herkesin yararına bir sistem hayata geçirilecekti” dedi. Danıştay’ın kararının ardından karekodsuz ilaçlar tüketilinceye kadar sürenin uzatılmasını beklediklerini kaydeden Göçer, şöyle devam etti: “Bizim de önerimiz bu yöndeydi. Karekodsuz ürünler tüketildikten sonra sorun oluşmaz, herkes altyapısını da hazırlar. Stoklar zaten eriyecek. Sen ilaç firmasını sağlam tut, karekodsuz ürünleri ürettirme, neticede aynı noktaya gelinecek.”
Sağlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının ilgili bakanları yanlış yönlendirdiğini dile getiren Tevfik Göçer, ortaya çıkan sorunları ‘inatlaşmanın sonucu’ olarak nitelendirdi. Göçer, “Biz eczacılar olarak sorun yaşanıp yaşanmayacağını en iyi gören kesimleriz. Eczacıların söylediklerine kulak verilmiş olsaydı bu sorunlar yaşanmazdı. Biz ne olduğunu biliyoruz, çünkü bu işin içindeyiz. 3–5 tanıdığa sormayla bu iş öğrenilmiyor” değerlendirmesini yaptı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.